Sve se menja sem kamenja…

… a ispod subotičkog podvožnjaka, menja se i kamenje.

.

Skidaju se ploče od veštačkog kamena a zameniće ih malter. Ovaj tvrdi materijal koji je tu postavljen 1958. godine, u neko drugo vreme, takođe teško ali sasvim drugačije nego danas, morao je biti skinut ali izgleda neće dobiti dostojnu zamenu.

Opšti je trend u našem građevinarstvu da nestaju stameni materijali: pravi i veštački kamen, teraco, plemeniti malter i sl. a njihovo mesto zauzimaju obične keramičke pločice, obični malter i goli beton. Na gradske pločnike se postavljaju obične betonske kocke, kakve viđamo u privatnim dvorištima i ispred kuća.

.Za kamenim pločama ispod podvožnjaka treba žaliti jer su celoj građevini davale izgled solidnosti i ozbiljnosti. Ako toga nismo bili najsvesniji zato što tuda prolazimo ceo život, sada je to očigledno kada vidimo go malter na subotičkoj „istočnoj kapiji“.KOMENTARI

 1. NIki kaže:

  Nadam se da malter nije kraj radova, ne mogu u to poverovati!

 2. Mirko kaže:

  Nije kraj radova, cuo sam iz pouzdanih izvora, da ce se postaviti nove ploce od pravog kamena.

 3. Svetlana kaže:

  Mogli biste usput i promeniti onu daščanu ogradu koja se raspada, ukloniti divlju deponiju iza nje, pokositi ambroziju i oprati prolaz i zidove koji zaudaraju na fekalije….onako usput…za te pare…sva sreća pa nije centar grada!

 4. highlander kaže:

  Pomen plocu trena sacuvati—-I ako je moguce stare ploce prodajte a ne otudjite…

 5. djomla kaže:

  Vracanje kamenih ploca je predvidjeno za drugu fazu radova iduce godine, cena ovih ploca sa ugradnjom kosta 12000 dinara po kvadratom metru.

  Informacija koju sam upravo dobio.

 6. Samo mišljenje kaže:

  djomla:

  Vracanje kamenih ploca je predvidjeno za drugu fazu radova iduce godine, cena ovih ploca sa ugradnjom kosta 12000 dinara po kvadratom metru.

  Informacija koju sam upravo dobio.

  Znači još jedna nedovršena gradnja u Subotici.

 7. Anonimni kaže:

  sacekace bolja vremena. znaci nikad.

 8. Relja kaže:

  S obzirom da su meni odredjeni ljudi ponudili po mizernoj ceni (a ja sam jedan od hiljadu), da ih otkupim (ne sve naravno), odbio sam ih naravno! Tako da cisto sumnjam da ce ih vracati.

 9. djomla kaže:

  Relja, nece se vracati stare kamene ploce vec se postavljati potpuno nove. I ta cena se odnosi na nove.

  Samo se nadam da ce se neko iduce godine setiti da ovo sprovede da ne bude kao sto to cesto biva – zaboravili. Imali smo u Direkcije svojevremeno najave da ce se primera radi od proleca ove godine postaviti nova autobuska stajalista, ali od toga nije bilo nista. Valjda su prioriteti izmenjeni. E sad, nadam se da u ovom slucaju nece biti izmenjeni prioriteti.

  P.S. Zid ovako izmalterisan dusu dao za steet art i nekoliko profi grafita.

 10. mislilac kaže:

  Ovo deluje poznato! Zamena kvalitetne zute kocke uvoznom u Brace Radica.
  Gde li je nestala stara zuta kocka? Mozda je negde zajedno sa starom opekom nestalom nakon rusenja pozorista, a tamo idu i kamene ploce sa podvoznjaka!

 11. gost kaže:

  kamene ploce ispod podvoznjaka su maximum za smece i nista drugo! nemoj da to poredis sa zutom kockom i starom ciglom!!!

OSTAVITE KOMENTAR

87 + = 92

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: