Sve što je vraćeno Jevrejima, to je u Subotici

Predloženi zakon o restituciji i zakon o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, izazvao je polemike u javnosti.

.
Aleksandar Nećak, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, kaže da je u našoj zemlji po starom zakonu, jevrejskoj zajednici vraćeno samo oko četiri posto imovine koja je nekad pripadala jevrejskim Opštinama. I to skoro sve u Subotici.

.
„Zahvaljujući velikom razumevanju lokalne samouprave i odličnoj saradnji sa jevrejskom Opštinom, u Subotici je maltene sve vraćeno.“

.

Što se tiče ostale imovine, predlog zakona o restituciji, primenjivao bi se na imovinu oduzetu od 1945. godine a jevrejska imovina je oduzimana od 1941. Pored toga, od 1948. do 1953. godine, brojni građani Mojsijeve vere, bili su prisiljeni da se odreknu svoje imovine i jugoslovenskog državljanstva, prilikom iseljavanja u Izrael. To i još mnoge nepravde, neće moći biti ispravljene ovim zakonom.

.

Da podsetimo, u Subotici je između dva rata gotovo celokupna industrija bila u vlasništvu Jevreja. Za vreme rata, najpre je stavljena pod upravu okupatora a posle oslobođenja je sve nacionalizovano. Mali broj preživelih se posle toga odlučio na iseljenje u novostvorenu državu Izrael.KOMENTARI

  1. Zsido kaže:

    ALEKSANDAR NEĆAK, PREDSEDNIK SAVEZA JEVREJSKIH OPŠTINA SRBIJE

    Gospodine Đeliću, Jevreji će u vašem nacrtu prepoznati nacističke zakone…

    http://www.akter.co.rs/politikaprint/4007.html

OSTAVITE KOMENTAR