Sve teža situacija u pograničnom području

Činjenica je da niko ne beži od dobrog života isto je tako činjenica i da svako čuva svoje. U ovom slučaju oni koji čuvaju svoja imanja ali očigledno beuspešno su meštani Gornjeg i Donjeg Tavankuta.

Naime, odvajkada kao stanovnici pograničnih mesta meštani su navikli na prekogranične izlete raznoraznih švercera  kojima posebno pogoduje Tavankutska šuma koja je tik uz granicu od „Zlatnog kraja“ do „ Dugačkog kraja“  u naselju Čikerija.

migranti 1

Od prošle godine meštani doživljavaju razne neugodnosti zbog sve većeg priliva migranata koji sa prvim  mrakom dolaze autobusima u Tavankut da bi zatim peške nastavili put granice. Pošto je šuma u neposrednoj blizini granice, posle bezuspešnog  „proboja „  u EU koju čuvaju do zuba naoružani vojnici i policajci sa mađarske strane, migranti se povlače u obližnju šumu.

Neki se povlače u šumu, neki se snalaze te krov nad glavom nalaze na taj način što ljudima obijaju salaše i u istima borave dok ih neko ne primeti ili dok sami ne odu. Sve u svemu iza sebe ostavljaju haos u vidu smeća , otpadaka, polomljenih stakala…  Prava je sreća da usprkos paljenjima vatre kojom se greju oni migranti koji ostaju u šumi istu nisu zapalili.

Letos je problem bio kada su kleštama za sečenje armature ljudima sekli ograde od voćnjaka. Sada je problem daleko kompleksniji i seljani su opravdano u strahu.

migranti 2

Meštanima nije lako  gledati kako im se uništava imovina ali im nije svejedno ni to što se sa prvim mrakom povlače u svoje kuće i zaključavaju.

Dok su sve do letos u grupama bile i žene i deca, ovoga puta je slika potpuno drugačija – sada se u grupama nalaze samo mladi muškarci.

Zamotani u ćebad tumaraju po selu tražeći prodavnice i autobuska stajališta. Neki govore engleski  dok neki zaustavljajući meštane pokušavaju raznim gestikulacijama da ostvare neki kontakt.

Sve u svemu, situacija je sve složenija dok je imovina ali i sigurnost  meštana izložena na milost i nemilost ovim ljudima koji očigledno ne poštuju zakone države u kojoj borave.KOMENTARI

 1. treća-sreća kaže:

  Menjajmo vlast i proterajmo ova govna!

 2. miryam. papillon‚‚‚V kaže:

  dok smo muž i ja juče pršli pored šume kod spomenika nemirna ravnica bile su dve grupe migranata na samom obodu šume ložili su vatru i baš su zastrašujuće delovali nije mi svejedno što moji roditelji žive sami a imaju 75 i 80 godina a selom tumaraju izbeglice koji neznamo ko su kakvi su i dolaze sa ratnih područja sa ko zna kakvim namerama?

 3. miryam. papillon‚ kaže:

  JUČE SAM SA MUŽEM IŠLA KOD SVOJIH RODITELJA U TAVANKUT.PROŠLI SMO AUTOM PORED SPOMENIKA NEMIRN RAVNICA I SRELI SMO DVE GRUPE IZBEGLICA .SAMO MUŠKARCI LOŽE VATRU NA SAMOM OBODU ŠUME DELUJU ZASTRAŠUJUĆE UMOTANI U ĆEBADIMA NEKI SPAVAJU PORED VATRE . A DVOJICU SMO SRELI U SAMOM SELU PRED PRODAVNICOM I NIJE MI SVEJEDNO ŠTO SU MOJI RODITELJI SAMI A SELOM TUMARAJU NEPOZNATI LJUDI….KAKVI SU TO LJUDU DOLAZE SA RATNI PODRUČJA DA LI SU AGRESIVNI FRUSRIRANI KAKVE SU IM NAMERE ,…BAŠ MI NIJE SVEJEDNO..

 4. Garai Jozsef kaže:

  Sve su to muskarci ratnici, u najlepsim godinama od 17- 30 godina upravo se dogadja osvajanje Evrope u toku je potpuno unistavanje i ponizavanje htiscanstva. Dok to ne vide il, nece da vide komandiri Evrope ( merkel junker …itd ) njihove sitne sluge kao sto su vodje zemlje Srbije…nece nista preduzeti …a nama ostaje samo , da se nerviramo i strepimo …

 5. NIJE SVEJEDNO! kaže:

  I dok @ miryiam.papillon: “…BAŠ I NIJE SVEJEDNO…”, jeste adminu da li neko (u ovom slučaju pomenuta), piše (“viče”) isključivo velikim slovima u drugom komentaru, skoro istovetnom prvom?!

OSTAVITE KOMENTAR