Sve više gladnih

Kako prenosi dnevni list "Danas", od 1. septembra u Subotici je ponovo počela da radi narodna kuhinja, u kojoj se svakodnevno sprema 650 obroka za isto toliko korisnika ove pomoći. Crveni krsta obroke distribuira u 14 mesnih zajednica, u kojima su se tokom leta, kada narodna kuhinja ima godišnju pauzu, delili tzv. lanč paketi suve hrane.

Slika

Ljudi koji rade u ovoj stalnoj humanitarnoj akciji, međutim, kažu da je 650 obroka na dan nedovoljno da se obezbede svi koji se nalaze u takvom materijalnom stanju da nemaju ni za dnevni obrok. Broj siromašnih koji se obraćaju narodnoj kuhinji za pomoć svake godine je sve veći, čemu treba pridodati i broj onih koji se iz raznih razloga ne prijavljuju kao egzistencijalno ugroženi, što govori da je potreba za ovakvom pomoći još i veća.

Crveni krst je, inače, već podneo zahtev lokalnoj upravi da se iz budžeta obezbedi dvostruko veća suma za ovu namenu, jer je i pretpostavljeni broj gladnih dvostruko veći. Ove godine je iz gradske kase za podmirenje potreba narodne kuhinje izdvojeno osam miliona dinara, dok se deo obezbeđuje iz donacija. Sa nastankom ekonomske krize pojedini donatori, pre svega privredne organizacije smanjile su svoje donacije, ili pak odustale od njih, zbog čega iz Crvenog krsta stoji stalni poziv svima koji mogu pomoći da dobrovoljnim prilozima obezbede obrok najsiromašnijima.

Pozivu Crvenog krsta su se ovih dana odazvali graditelji autoputa, te će tako za narodnu kuhinju, prema obećanju ministra infrastrukture Milutina Mrkonjića, preduzeća „Borovica“i „Koridor Srbije“obezbediti još četiri miliona dinara.

Izvor: DanasKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR