Hiljadu sprečenih ilegalnih migranata

Broj ilegalnih prelazaka državne granice je povećan za  24 odsto. Kako bi se  broj ilegalnih prelazaka smanjio održan je sastanak između direktora policije  Srbije i Mađarske na graničnom prelazu Reske.

 

Problem treba da se zajednički rešava sa obe stane granice, zaključeno je u okviru programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija na sastanku koji je održan kod graničnog prelaza Reske. Migranti dolaze iz 45 zemalja sveta i ne retko u Srbiji traže azil. Svima je jasno da oni ne žele da ostanu u Srbiji ili Mađarskoj i da preko ovih zemalja pokušavaju da dođu do “boljeg života”. Broj ilegalnih prelazaka je povećan zbog situacije na istoku, jer je najviše Pakistanaca, Indijaca, Libijaca, ima ih Maroka…

 

 

Pripadnici granične policije Mađarske svojim kolegama iz Srbije su pokazali modernu opremu kojom se koriste za hvatanje ilegalnih migranata. U okviru međunarodne saradnje i programa pomoći bezbednosti granice Fronteks policajci iz Srbije će imati priliku da se upoznaju sa radom kolega iz Mađarske i rade na njihovoj teritoriji.

 

U Srbiji je u prvih devet meseci  zabeleženo 5300 ilegalnih migranata, stim da je preko 1000 sprečeno kod graničnog prelaza Horgoš da uđu u Mađarsku.

 

–  Krijumčari ljudima uglavnom sa Kosova, Makedonije  i preko Bugarske uvode migrante u Srbiju, koji ne retko traže i azil. Kada je reč o azilantima njih policija ne može, kao migrante da zatvori, jer kada se završi prekršajni postupak oni treba da se jave u Padinsku skelu ili Banju Koviljaču u roku do sedam dana. U Subotici trenutno ima oko 70 azilanata. Cilj nam je da se smanji broj ilegalnih migranata, jer kako to predstavlja problem za Srbiju, problem je i za Mađarsku. Pored 10 termovizijskih vozila, koliko ih imamo, i mi ćemo angažovati helikopter i drugu tehnologiju za suzbijanje ilegalnih prelazaka granice – rekao je direktor policije Srbije, Milorad Veljović.

 

Dr Jožef Hatala, glavni kapetan državne policije Mađarske rekao je da imaju odličnu saradnju da kolegama iz Srbije  i da će kroz projekat Frontekst ta saradnja da se još i poboljša. Prošle nedelje mađarska granična policija je uhvatila više od 100 ilegalnih migranata. Ilegalni prelasci Mađarski koštaju 100 i više miliona forinti, objašnjava Hatala. Na sastanku je i dogovoreno da će u decembru da se održi još jedan susret direktora police Srbije i Mađarske.

 

Hatala je istako da Srbija primi 99 odsto migranata nazad, prema sporazumu o readmisiji ukoliko se utvrdi da su ilegalno prešli granicu sa srpske strane. Hatala je istakao dobru saradnju koja ima naša zemlja sa Mađarskom i rekao da imaju svi zajednički cilj, a to je da se smanji broj ilegalnih migranata.KOMENTARI

  1. MiRo LDP kaže:

    Pa nije velika mudrost pohvatati ilegalne migrante. Stvar je u tome što je to unosan biznis u koji su upleteni neki policajci i MNOGI pripadnici BIA.  Ko se malo “muva” po gradskim kafićima, lako će saznati koji je “biznismen” umešan u organizaciju ovog posla. A ko se malo šeta po šumama u okolini granice, lako će uočiti i pripadnike državne prinude koji ceo posao pokrivaju i štite.  Dešavaju se i hapšenja – onda kada Dačić i Veljović procene da bi im dobro došlo slikanje za televiziju.  Tada padaju “sakmostalni igrači-amateri”.

OSTAVITE KOMENTAR