Sve više izuzetno agresivnih osa

Dugotrajni periodi sa izuzetno visokim temperaturama doneli su sa sobom i niz nevolja. Jedna od onih koje nisu baš česte jeste pojava velikog broja izuzetno agresivnih osa koje često napadaju i ubadaju ljude. Otuda je i u hitnoj pomoći povećan registrovani broj onih koji su tražili pomoć zbog uboda osa. Jedan od najistaknutijih subotičkih pčelara Jožef Agardi smatra da je do velikog razmnožavanja osa došlo zbog visokih temperatura.

Drago Kovač, stručnjak Veterinarske stanice u Subotici,koji se pored ostalog bavi i uklanjanjem nepoželjnih insekata primećuje da je mnogo voćnjaka ostalo neobrano. Pošto ose imaju izobilje hrane razmnožile su se i formirale mnogo više gnezda nego obično. Veterinarska stanica je ovog leta intervenisala stotinjak puta što je pet puta više od uobičajenog broja intervencija u toku jedne godine.

insekti-ose

Radio SuboticaKOMENTARI

  1. Kertvaros kaže:

    Ove godine je sirom Evrope zapazena neuobiajeno jaka invazija osa/zolja i ima ih vise nego obicno. Biolozi smatraju da je to posledica relativno dugog ali i toplog i suvog leta. To je uzrok da se je podmladak osa izlegao mnogo pre vremena i ujedno zahvaljujuci za insekte optimalnom vremenu skoro da nije bilo gubitaka larvi, i sve su se, sa relativno malo izuzetaka, uspele razviti u ose. To b ibio ujedno i razlog zasto se u pozno leto odjednom pojavila ovako neuobicajeno jaka populacija ovih vrlo neugodnih insekata.

  2. Boris Ivkovic Ivandekic kaže:

    nema ni lasta ni vrabaca, koji ih tamane u ogromnom broju. Za zadnjih deset dana imao sam cetiri uboda.

OSTAVITE KOMENTAR

11 + = 15

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: