Sve više Subotičana svesno rizika duvanskog dima

Istraživanje koje je sprovedeno krajem novembra, 12 meseci nakon početka primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, pokazalo je da 81 odsto odraslih stanovnika Srbije podržava ovaj Zakon, što je za četiri odsto više nego u istom periodu prošle godine.

 

Istraživanje je takođe pokazalo da je isto toliko povećan broj građana koji zna da je pušenje uzročnik teških i brojnih bolesti, da je duvanski dim štetan i za nepušače koji ga udišu iz okoline, kao i da pušači treba da vode računa gde puše kako ne bi ugrozili zdravlje drugih. Takvih je čak 90 odsto, navedeno je u saopštenju Centra za promociju zdravlja u Subotici.

 

U poređenju sa istraživanjem sprovedenim novembra 2010. godine kada je počela primena Zakona, značajno je smanjena izloženost stanovništva duvanskom dimu, na radnim mestima (sa 45 smanjena je na 31 procenat), a u školama i fakultetima sa 44 na 23 odsto.

 

Taj procenat je u mnogo manjoj meri opao kada se radi o izloženosti duvanskom dimu u kući prijatelja ili rođaka, sa 83 tek na 74 odsto, a veoma malo je opao i procenat stanovnika koji dozvoljavaju pušenje u svom domu, sa 48 samo na 45 odsto.
Uočavaju se i promene u ponašanju pušača, pa sada čak 48 odsto njih želi da prestane sa tom navikom, a zbog primene zabrane pušenja na javnim mestima, petina svih pušača je smanjila broj popušenih cigareta u toku dana, dok čak četvrtina ozbiljno razmišlja da prestane da puši.

 

Rezultati istraživanja ukazuju da među stanovnicima Srbije postoji razvijena svest o tome da je Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu donet kako bi se unapredilo i zaštitilo njihovo zdravlje, tako da podrška Zakonu raste.

 

Iako je poštovanje Zakona na zavidnom nivou, manje od polovine ispitanika smatra da je potrebna stroža kontrola i oštrije kazne za kršenje Zakona, navedeno je u saopšetnju Centra za promociju zdravlja u Subotici.KOMENTARI

 1. Williamson kaže:

  Nije navika nego ovisnost! Zakon je krajnje smesan kao i svi koji su doneti preko noci kako bi se ulizali Uniji. Evropa nije preko noci donela takav zakon vec u toku nekoliko godina. Tamo i dan danas imaju pepeljare na otvorenim javnim mestima a ne zicane kante jer su svesni da pored zakona ima jos uvek pusaca i da vrlo dobre pare dizu od duvanske industrije. Smesno je da doktor koji pusi mora izaci iz bolnickog kruga da zapali cigaretu a time izgubi bar pola sata radnog vremena isto kao sto je smesno da nam prodavci stoje isped radnji piju kafu i puse. Nemojte samo da vam vlasti brinu o zdravlju a to su oni isti koji i donose zakone! Procenti gore izrazeni nisu ni blizu stvarnom stanju kao i sva ostala statistika koja ovoj drzavi lazno podize rejting! Kad pocne od sebe da popravlja stvari i prvo pocisti svoje dvoriste tada ce i dvorista gradjana postajati cistija!

 2. Limun kaže:

  Neka ne puši doktor, pa neće gubiti vreme!
  Na radnom mestu sam umirao zbog dima, barem kad jedem da se ne puši, i kad ih zamoliš postaju arogantni i podižu glas…
  Još kad mi neko dodje pored mene i krene da zapali cigaru, ni da pita da li mi smeta ili ne zna se red jelte, sutradan opet isto to uradi u inat jer zna da meni smeta… kao zaboravio je…
  J***E SE Vi PUŠAČI ZNATE !!!

 3. khm kaže:

  http://www.baneprevoz.com/e-knjige/Allen-Carr-Lako-je-prestati-pusiti_156/

  ko hoce da ostavi pusenje ova e-knjiga ce mu biti od koristi…

 4. samotnik kaže:

  Prestao sam pusiti pre vise od 5 godina, i stvarno je bilo lakse nego sto sam u pocetku mislio. Sa druge strane gde god citam o ovom fasistickom zakonu protiv dela gradjana koji imaju problem sa pusenjem, uvek stoji da je pasivno pusenje stetno. No nigde ama bas nigde nisam nasao kolika bi koncentracija npr katrana ili nikotina trebala biti da bi smo je mi smatrali stetnim po ljude. Ka sto to imamo npr za co2 kod izduvnih gasova. Pa bih volio da ako neko ima link prema takvoj studiji da pusti ovde!! Inace zanimljivo je da nam vecina kola kada prodju ‘opada lisce sa drveca’ zbog kolicine izduvnih gasova, no to niko nevidi kao opasnost za zdravlje gradjana!! Da ne spominjem bare ulja i stare gume razbacane po divljim deponijama Subotice. Sve u svemu da sam pusac ja bih ovaj zakon krsio na sve strane. Posto bi mi zakonodavac morao objasniti na cemu je utemeljio ovaj zakon!! I slazem se sa gospodinom Limunom pusaci bi se, kao i svi mi, trebali drzati nekih pravila ponasanja.

OSTAVITE KOMENTAR