Sve više turista u Subotici

Statistika beleži rast broja turista od 11 odsto u Srbiji u prva tri meseca tekuće godine.

To je merilo u odnosu na isti period 2017, od čega je domaćih turista bilo 10 odsto više a stranih 12 odsto.

I devizni priliv je veći za 18 procenata.

U poslednje dve godine u Subotici se beleži porast stranih turista, kažu u Turističkoj organizaciji Subotice. Po poslednjim statistickim podacima, Subotica je u prva tri meseca ove godine zabeležila porast broja turista za 13% i dostigla je cifru od 9241 turista, dok je Palić zabeležio nešto skromniji rast od 7% i dostigao cifru od 4078 turista.

Ukoliko se nastavi trend rasta Subotica bi sa Palićem mogla da dostigne cifru od 100 000 turista ove godine.

RTVKOMENTARI

 1. Posmatrač kaže:

  Dao sam palac dole zbog same sadržine vesti. Ovo je smešno, za Suboticu jedna rečenica u kojoj se ne pominje ni jedan konkretan podatak.

 2. gasfa kaže:

  Pa zdravstveni turizam u kuci zdravlja laserko skidanje dioptrije je jeftino za bilo kojeg gradjanina eu.

 3. Ica kaže:

  Zelena fontana i pozoriste najatraktivniji za pokazivanje turistima.Ica

 4. djomla kaže:

  Najveci rast broja turista ima Beograd kao najznacajnija turisticka destinacija u Srbiji. On je propracen i adekvatnim razvojem infrastrukture u hotelijerstvu.

  Subotica je 2017. godine u odnosu na 2016. godinu zabelezila skroman rast od oko 4%. Imajuci u vidu da je najznacajniji hotelski kapacitet zbog pozara bio van funkcije ( i jos uvek je ) moze se reci da je rast dobar. Palic je u 2017. godini zabelezio rast od 10%.

  Inace, sto se tice stranih turista, najveci ras imaju Kinezi i on je 400%. Beograd je sve puniji tim turistima. Taj bezvizni rezim koji je Srbija uvela sa Kinom polako pocinje da se isplacuje. Obzirom da te tursite najvise zanima arhitektura i kultura, Subotica bi po hitno morala da:
  – osposobi vidikovac
  – otvori Sinagogu
  – otvori sve druge sakralne objekte.
  Za razliku od Zelene fontane, za ove stvari ne treba puno para.

 5. Posmatrač kaže:

  7% od ništa je i dalje ništa. To je tačno 285 turista više nego prošle godine u istom periodu. Treba pohvaliti svaki rast, ali ova cifra jednostavno nije za pohvalu. Mi moramo imati rast od 20% godišnje kako bi se uopšte primetio neki napredak.

  I ovaj mali napredak je zahvaljujući malim privatnicima, a ne našim lokalnim džebalebarošima. Kakvo je stanje na terenu, ovo je još i dobro.

 6. djomla kaže:

  @Postmatrac,

  slazem se, 7% je malo i ispod proseka u Srbiji. Palicu treba bar 20% i vise i to u kontinuitetu od nekoliko godina. Poredjenja radi, Palic na godisnjem nivou registruje oko 33 000 turista, Vrnjacka banja preko 200 000.

 7. pista kaže:

  Buvljak je zakon… tamo dolazi najvise “turista”.

OSTAVITE KOMENTAR