Svečana akademija gorana

Radio televizija Yueco dobila je “Pančićevu omoriku”, najviše priznanje koje dodeljuje Pokret gorana Srbije.

Slika

Nagrada je uručena juče u Skupštini Srbije, gde je i održana Svečana akademija povodom 50 godina rada Pokreta Gorana Srbije. Za izuzetan doprinos na afirmaciji goranskih aktivnosti “Pančićevu omoriku” dobilo je 18 organizacija i pojedinaca.

U ime nagrađenih zahvalio je direktor Uprave za šume, koji je istakao da su gorani u proteklom periodu podigli 300.000 hektara šuma u Srbiji, 50.000 pašnjaka i zasadili milione sadnica. U narednoj godini gorani će biti ozbiljni partneri ministarstvu poljoprivrede, jer sa izmenom zakona o poljoprivrednom zemljištu otvara se moćnost za nova pošumljavanja, a tome će finansijski pomoći i Fond za šume koji je u osnivanju.

Pokreta gorana Srbije, osnovan je 1960. godine i reč je o prvom ekološkom pokretu u Srbiji. Akcenat njihovih akcija je bio na pošumljavanju, podizanju vetrozaštitnih pojaseva i obrazovanju najmlađih o značaju zaštite životne sredine.

Godišnje u goranskim rasadnicima proizvede oko tri miliona sadnica od kojih 60 odsto četinara i 40 odsto lišćara.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

50 + = 59

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: