Svečane Igre vojvođanskih Mađara

U subotu je počela jedna od najznačajnijih kulturnih smotri vojvođanskih Mađara. Otvaranje Svečanih igara vojvođanskih Mađara je bilo na Velikoj terasi na Paliću.

velika terasa1

Manifestacija se danas nastavila sa blagoslovnom ekumeničnom misom. Glavni organizator ovog programa je Kulturni Savez vojvođanskih Mađara. Predsednik saveza Karolj Dudaš je rekao da na ovogodišnjem otvaranju prvobitna tema je bila dijaspora. “Svi znamo da život u dijaspori nije lak, takođe znamo, a to je najvažnije da se u dijaspori stvaraju divne vrednosti. Mi te vrednosti donosimo ovde, da ih upoznamo sa većinom.” Šef odseka državnog sekretarijata za nacionalnu politiku, Judit Pirići Sabo je tumačila reči Arpada Janoša Potapija, Državnog sekretara zadužen za nacionalnu politiku : “Danas na Paliću se  sastalo mnogo Mađara da bi zajedno slavili. Došli su da nastupaju ne samo iz Bačke, nego iz Banata, tu su Mađari iz gradova, iz malih sela, naša braća katoličke, kalvinističke i luteranske vere od Kupusine do Bele Crkve. Posebno mi je drago za Sekelje iz Bukovine.”

Predsednik NSM, Jene Hajnal je rekao da su Svečane Igre vojvođanskih Mađara dragocena nega mađarske kulture, i izneo je i dve značajne stvari na svečanom događaju na Paliću : “Prvo, što posebnu pažnju posvećujemo zajedničkom i kulturnom životu naše zajednice u dijaspori. A drugo, da je pred nama referendum, koji će puno uticati na našu sudbinu i budućnost.”

Otvaranje Svečanih Igara vojvođanskih Mađara se završilo sa šarenim kulturnom programom, na kojoj su nastupili umetnici dijaspore.

 

RTV PannonKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

89 + = 95