Švedski reditelji dobitnici nagrade Underground spirit

Švedski rediteljski duo Ola Simonson i Johanes Stjerne Nilson dobitnici su nagrade "Andergraund spirit" ovogodišnjeg Festivala evropskog filma Palić, saopštili su danas organizatori festivala.
Ovaj rediteljski dvojac snima filmove od 1990. godine razvijajući jedinstven stil kojim dominira ironični pogled na grotesknost savremenog života i mehanička priroda ljudske svakodnevice, navodi se u saopštenju.

Par je svetsku slavu stekao filmom "Muzika za stan i šest bubnjara" (Music for One Apartment and Six Drummers) koji je premijerno prikazan na Kanskom festivalu 2001. godine.

Slika muzičkih terorista koji upadaju u tuđe stanove kako bi održali koncert svirajući na nameštaju i kućnim uređajima postaje njihov zaštitni znak. Ovaj koncept razrađuju svojim prvim dugometražnim filmom "Zvuk buke" iz 2010. godine u kojem ceo grad postaje muzički instrument i prostor za terorisanje njegovih stanovnika.

Retrospektiva filmova ovog para biće prikazana tokom festivala gde će im biti uručena i nagrada.

Slika

Nagrada "Andergraund spirit" ustanovljena je 2008. godine i dodeljuje se za izuzetan rad na polju nezavisnog filma i jedinstvenu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova filmske industrije. Nagradu su do sada dobili francuski sineasta F.Ž. Osan, nemački režiser Uli M. Šipel i Želimir Žilnik.

Osamnesti Festival evropskog filma Palić održaće se od 16. do 22. jula u Subotici i kraj jezera Palić.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

74 + = 80