Švercovao novac

Grčki državljanin sprečen je u pokušaju da prokrijumčari sumu od 745.000 evra na graničnom prelazu Horgoš.

Carinici i granična policija otkrili su novac koji je krio u ručnom frižideru, ispod zadnjeg sedišta i u motoru vozila. Putniku je vraćeno 10.000 evra, što je suma novca koju putnik nije dužan da prijavi na graničnom prelazu, a ostatak je uz zapisnik o pokrenutom prekršajnom postupku privremeno zadržan, saopštila je Uprava carina.

Devize su pronađene detaljnom kontrolom “mercedesa” nemačkih registarskih oznaka. Prvo je nađeno 285.000 evra u ručnom frižideru, da bi potom ispod zadnjeg sedišta i u motoru otkrili još 470.000 evra. Carina podseća da je od juna 2008. godine limit za iznos deviza iz zemlje povećan na 10.000 evra.KOMENTARI

 1. freelancer kaže:

  Malo je glupo izjednačavati “rezidenta” i “nerezidenta” (kako su definisani po Zakonu o deviznom poslovanju). Ako Grk ima poreklo tih para legalno, šta koga briga koliki iznos nosi u TRANZITU kroz Srbiju. Na ulasku, u Horgošu, “Alo, carinik? Imam milion evra. Prebroj!” i na izlasku u Preševu isto:  “Alo, carinik? Imam milion evra. Prebroj!” I šta tu ne štima? Kakve VEZE Srbija ima sa tim?  

  Osim toga, UNOS strane valute je neograničen. IZNOS je ograničen na 10.000. Ok za rezidente. A to što “strane” banke prebacuju pare (naših gradjana) preko računa napolje je ok? To što naši političari iznose KEŠ (od IMT-a) napolje u strane banke je ok?

  Welcome to twilight zone Serbia!

 2. gost kaže:

  freelancer sve je to ok sto kazes osim jednog. 
  toliki novac kada se prenozi preko granice to je svakako sverc jer postoje legalni tokovi novca i nacini kako da se on iznese iz zemlje. Ali ukoliko ga ti sakrivas po autu ispod sedista, motor, frizider …..  koliko vidim carinici su ispravno postupili jer ti imas pravo kao stranac da prijavis vecu svotu novca naravno da je mozes proneti kroz srbiju.

 3. zox kaže:

  A i politicari mogu jer to je njihov novac njihova ustedjevina mogu da ga nose gde hoce 😎 …..

OSTAVITE KOMENTAR