Svetiljka na nebu!

Juče, oko 17 časova, na Trgu Republike došlo je do ekspozije jedne od svetiljki koja se nalazi ispod dva spomenika u neposrednoj blizini Plave fontane.

Slika

Slika

Po rečima očevidaca, detonacija je bila toliko jaka da je staklo koje je izletelo lansirano desetak metara u vazduh da bi potom palo i razbilo se na trotoaru 20 metara dalje, zamalo povredivši devojčicu koja se u tom momentu vozila iznajmljenim autićem.

– Nakon eksplozije koja je zatresla sva stakla u okolini, iz svetiljke je počela da kulja vatra a zatim se pojavio i gust beli dim koji je potom opet bio zamenjen vatrom koja je prvo bila prilično jaka a posle par minuta tinjala. U jednom momentu postojala je opasnost da se vatra raširi ali je brzom akcijom vatrogasaca plamen stavljen pod kontrolu. Zbog ovog dogadjaja deo ulicne rasvete oko Plave fontane, česme i deo dekorativne podne rasvete sa strane ulaza u veliku većnicu bili su isključeni- govori za GradSuboticu očevidac događaja.

– Nedugo potom na licu mesta se našao i jedan radnik iz kompanije "Rasveta" tražeći način kako da ponovo uključi svetla jer su po njegovim navodima ona morala biti ponovo stavljena u funkciju zbog održavanja svečanosti u Gradskoj kući. Na pitanje da li su sva podna svetla koja se inače nalaze oko Gradske kuće i po kojima se slobodno seta sigurna, on je samo odgovorio da za sve probleme oko dekorativnog osvetljenja moramo da se obratimo investitoru a ne izvođaču radova. – navodi sagovornik.

Slika

Svetiljke visokog pritiska

Za osvetljenje Grdske kuće su korišćeni proizvodi Minel -Schredera i to svetiljke tipa "ART", "Corus", "Focal", "Neos", "Olympia" i "Terra". Ovi tipovi svetiljki, kao i mnogi drugi tipovi, rade na bazi gasa pod visokim pritiskom koji usred jonizacije emituje svetlost. U zavisnosti od izbora gasa, zavisiće i boja svetla. Na krajevima gorionika u kom se smešta gas, dovodi se električni napon koji jonizuje gas i stvara električni luk koji u gasu izaziva emitovanje svetlosti. U takvim uslovima se pored visokog pritiska, pojavljuje i velika temperatura koja može da dostigne i do 3000 stepeni.

Ove lampe mogu da se pokrenu i sa malim naponom koji u startu može da ostvari preko potrebni luk, međutim sa porastom temperature, raste i pritisak u gorioniku, zbog čega je potreban veći napon da bi održao luk. Kada temperatura poraste do određene granice, svetiljka se gasi a gas hladi i smanjuje pritisak. Međutim, ukoliko je pritisak dovoljno velik a gorionik oslabljen iz raznoraznih razloga (vibracija, udarac ili nagla promena temerature), može doći do eksplozije, kada se vrući delovi gorionika razleću. Sama esplozija je izuzetno jakog intenziteta zbog čega je neophodno napraviti zaštitu u vidu debelog stakla, koji treba da spreči razletanje gorionika u okolinu. Očigledno je u ovom slučaju, pritisak u svetiljci bio toliko jak, da je zaštitno staklo izletelo sa gorionikom.KOMENTARI

  1. Lansky kaže:

    Oko te lampe trenutno petljaju neki ljudi. Oni tvrde da su stare deset godina i da im je to otprilike vek. (Neće valjda svaka za 10 godina da eksplodira). Ja sam ih podsetio da je to postavljeno pre par godina ali oni insistiraju da je pre 10. Tražili su deklaraciju lampe da mi pokažu. Ja im rekoh da je možda LAMPA STARA 10 godina ali da je tu postavljena pre par leta.

  2. djomla kaže:

    A, neće svaka leteti nebu pod oblake, ovo je jedan od onih 0,01 procenata slučajeva kada se i to desi. Uglavnom svetiljka prestane da radi bez razaranja.

    Neke su pregorele nedugo nakon pustanja dekorativne rasvete, pa niko nije ni primetio.

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: