Svetski da borbe protiv dijabetesa

Dijabetes melitus tip2 je hronična nezarazna bolest. Oboljevanje od nje ima karakteristike savremene epidemije. U grupi bolesti od kojih se najčešće oboljeva dijabetes melitus tip2 zauzima peto mesto.
Slika
Dijabetes melitus tip2 je podmuklo oboljenje, kada ga otkrijemo veliki procenat tih osoba već ima mikro i makrovaskularne komplikacije. Komplikacije koje se razvijaju u sklopu dijabetesa su: kardiovaskularne, cerebrovaskularne, komplikacije na očima, na bubrezima.
U kalendaru zdravlja, 14. novembar je obeležen kao svetski dan borbe protiv dijabetesa. Preventivni centar sa savetovalištem za dijabetes obeležiće taj dan nizom akcija u društvenoj zajednici.
U četvrtak, 11. novembra, u Mesnoj zajednici u Bajmoku u vremenu od 8 – 9.30 časova zainteresovanim građanima Bajmoka biće mereni šećer u krvi i krvni pritisak, a u 9.30 časova dr Marija Matoš Trbović će u istim prostorijama održati predavanje pod nazivom Prevencija dijabetes melitusa tip2.
U ponedeljak, 15. novembra, u MAXI marketu u vremenu od 9 – 12 časova ekipa koju će voditi dr Emuke Tombac će sugrađanima meriti krvni pritisak, šećer u krvi i raditi procenu rizika za oboljevanje od dijabetes melitusa tip2, i po potrebi savetovati.
Istog dana, 15. novembra, druga ekipa koju će voditi dr Radmila Pavić će u vremenu od 9 do 12 časova u marketu TUŠ sugrađanima meriti šećer u krvi, holesterol i krvni pritisak, uz pojedinačno savetovanje o zdravim stilovima života.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

26 + = 30

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: