Svetsko prvenstvo za rukometaše u Poljskoj i Švedskoj

Sp-u-Rukometu

 

Svetsko prvenstvo za rukometaše se ove godine održava po 28. put, a domaćini su Poljska i Švedska. Nakon što su rukometašice krajem prošle godine imale Evropsko prvenstvo gde su prvo mesto osvojile Norvežanke, a Crnogorke bile treće, ove godine rukometaši odmeravaju snage, ali na svetskom nivou. Takmičenje je počelo 11. januara utakmicom između Francuske i Poljske, a utakmice će se igrati sve do 29. januara. Sva dešavanja će se održavati u poljskim gradovima Krakovu, Gdanjsku, Katovicama i Ploku kao i u švedskim gradovima Stokholmu, Malmeu, Geteborgu, Jončepingu i Kristijanštadu. Sve ekipe su podeljene u osam grupa sa po četiri tima, a veliko finale će biti odigrano u Stokholmu. Najveći favoriti za osvajanje prvenstva su Danci, Francuzi, Španci i Šveđani.

 

Grupa A

 

U grupi “A” su se takmičile selekcije Španije, Crne Gore, Irana i Čilea. U prvom kolu Iran je pobedio Čile rezultatom 25:24, a Španija Crnu Goru 30:25. U drugom kolu Crna Gora je bila bolja od ekipe Irana rezultatom 34:31, a Španija je nadigrala Čile 34:26. U poslednjem kolu i Crna Gora je uspela da pobedi Čile vrlo tesnim rezultatom 35:33 dok su Španci rutinski pobedili Iran 35:22. U drugi krug su se plasirale reprezentacije Španije koja je prenela 4 boda, Crne Gore koja je prenela 2 boda i reprezentacije Irana koja nije prenela nijedan bod.

 

Grupa B

 

U grupi B su se nalazile reprezentacije Francuske, Slovenije, domaćina Poljske i Saudijske Arabije. Francuzi su na otvaranju pobedili Poljake 26:24, a Slovenci Saudijsku Arabiju 33:19. U drugom kolu su Francuzi lako došli do pobede nad Saudijskom Arabijom rezultatom 41:23 dok je domaćin pretrpeo još jedan poraz, i to od Slovenije rezultatom 32:23. U poslednjem kolu Francuzi su bili bolji od Slovenaca 35:31, a Poljaci su nadigrali reprezentaciju Saudijske Arabije pobedivši je 27:24. U drugi krug su prošli Francuzi sa 4 boda, Slovenci sa 2 boda i Poljaci bez bodova.

 

Grupa C

 

Reprezentacija koje su se takmičile u grupi C su bile selekcije domaćina Švedske, Brazila, Zelenortskih ostrva i Urugvaja. Ove dve selekcije su se i sastale u prvom kolu, i bolja je bila reprezentacija Zelenortskih ostrva rezultatom 33:25. U drugom meču Švedska je pobedila Brazil sa 26:18, i tako startovala kao što je bilo i očekivano na kladionicama. U drugom kolu je domaćin pobedio i Zelenortska ostrva 34:27 dok je u južnoameričkom okršaju Brazil bio bolji od Urugvaja rezultatom 35:24. U poslednjem kolu ekipa Švedske je i više nego nadigrala Urugvaj pobedivši ga rezultatom 47:12 dok su Brazilci pobedili ekipu Zelenortskih ostrva rezultatom 30:28. U drugi krug i nastavak takmičenja su se plasirali Šveđani prenevši 4 boda, zatim Brazilci koji su preneli 2 boda i ekipa Zelenortskih ostrva koja nije prenela nijedan bod. 

 

Grupa D

 

U grupi D snage su ukrstile reprezentacije Portugala, Islanda, Mađarske i Južne Koreje. Prvo kolo je donelo pobedu Mađarske nad Južnom Korejom rezultatom 35:27 dok je Island pobedio Portugal rezultatom 30:26. U drugom kolu je Portugal uspeo da bude bolji od ekipe Južne Koreje rezultatom 32:24 dok je Mađarska pobedila Island rezultatom 30:28. U trećem kolu su Islanđani bili bolji od ekipe Južne Koreje rezultatom 38:25 dok je Portugal savladao Mađarsku sa 27:20. U drugoj rundi su se našle reprezentacije Portugala, Islanda i Mađarske, i sve tri reprezentacije su prenele po 2 boda dok je redosled na kraju odlučivala gol razlika u međusobnim duelima ovih reprezentacija.

 

Grupa E

 

U grupi E se nalazila reprezentacija Srbije koja je sa trenerom Tonijem Đironom na ovo prvenstvo otišla sa umerenim optimizmom nadajući se da može da osvojii jedno od prvih sedam mesta što bi joj obezbedilo učešće na kvalifikacionom turniru za naredne Olimpijske igre. U grupi sa Srbijom su još bile i selekcije Nemačke, Katara i Alžira. U prvoj utakmici naša selekcija je savladala upravo selekciju Alžira rezultatom 36:27 dok su Nemci bili bolji od Katara rezultatom 31:27. U drugom kolu smo odigrali jednu veoma dobru utakmicu protiv Nemaca iako smo gotovo čitav meč sustizalil njihovo vođstvo. Odbrana je bilo nešto slabija, a Nemačka je u prvih dvadesetak minuta uspela da postigne gol iz gotovo svakog pokušaja. Ono što je potrebno istaći je da su se reprezentativci borili do kraja izgubivši minimalnim rezultatom 34:33. U drugoj utakmici Katar je pobedio Alžir rezultatom 29:24. U poslednjem kolu srpski rukometaši su sigurnom igrom uspeli da savladaju Katar 34:24, i tako se plasiraju u drugi krug gde su preneli 2 boda. U drugoj utakmici Nemačka je pobedila Alžir 37:21, i u drugi krug prenosi 4 boda. Katar je prošao kao trećeplasirani, ali u narednu rundu ide bez bodova.

 

Grupa F

 

U grupi F takmičile su se selekcije Norveške, Holandije, Argentine i Severne Makedonije. Norvežani su u prvom kolu pobedili naše susede rezultatom 39:27, a Holanđani su dobili Argentince rezultatom 29:19. U drugom kolu Holanđani su bili bolji i od Makedonaca rezultatom 34:24 dok su Norvežani pobedili Argentince 32:21. U trećem, poslednjem kolu Holanđani su pružili izuzetan otpor Norvežanima, vodil na poluvremenu sa 4 gola razlike, na momente je izgledalo da ih sreća služi više nego u nekim slot igrama, ali su na kraju ipak izgubili rezultatom 27:26. U drugom meču su Argentinci pobedili Makedonce rezultatom 35:26. U drugi krug su se plasirali Norvežani koji prenose 4 boda, Holanđani koji prenose 2 boda, i Argentinci koji ne prenose nijedan bod. Inače, ovo su reprezentacije protiv kojih će selekcija Srbije igrati u drugoj rundi.

 

Grupa G

 

U grupi G našle su se selekcije Egipta, Hrvatske, SAD i Maroka. U prvom kolu se dogodilo iznenađenje za koje su zaslužni reprezentativci Egipta koji su savladali Hrvate ubedljivim rezultatom 31:22 dok su reprezentativci SAD-a pobedili Maroko 28:27. U drugom kolu je ekipa Hrvatske nadigrala SAD rezultatom 40:22 dok je Egipat isto tako bio ubedljiv protiv Maroka pobedivši ga rezultatom 30:19. Maroko je i u trećem kolu izgubio, i to od Hrvatske rezultatom 36:24 dok su Egipćani bili ubedljivi protiv selekcije SAD-a pobedivši ih sa 35:16. Na taj način je Egipat u drugu fazu preneo 4 boda, Hrvati 2, a SAD se plasirao ne prenevši niti jedan bod. 

 

Grupa H

 

U poslednjoj grupi, grupi H takmičile su se selekcije Danske, Belgije, Tunisa i Bahreina. Danci su u evropskom okršaju u prvom kolu bili bolji od Belgijanaca rezultatom 43:28 dok su Tunišani i Bahreinci remizirali odigravši 27:27 u utakmici koja je bila prava poslastica za sve ljubitelje uživo klađenja. U drugom kolu su Danci pobedili Bahrein rezultatom 36:21, a Belgijanci su uspeli da savladaju selekciju Tunisa rezultatom 31:29. U poslednjem kolu selekcija Bahreina je uspela da pobedi Belgiju rezultatom 30:28 dok je Danska pobedila Tunis sa 34:21. U drugi krug se kao prvoplasirana plasirala reprezentacija Danske, i tamo nosi 4 boda, druga je bila reprezentacija Bahreina koja će preneti 2 boda, a na trećem mestu se našla  reprezentacija Belgije koja u drugu rundu neće preneti niti jedan bod.

 KOMENTARI

  1. Sergio Ramos kaže:

    Odakle ova vest na gradsub. Greska? Msm meni je drago ali mi ne ide uz gradsub.Verujem da je greska

OSTAVITE KOMENTAR