Sveža voda za Palić

Kanalom koji povezuje Tisu i Palić, počelo je upumpavanje sveže vode iz reke Tise u jezero. U preduzeću „Park Palić“ navode da će u naredna tri meseca u jezero da se upumpa oko milion i 500 hiljada kubika sveže vode, a da će dnevna količina iznositi oko 20.000 kubika. Na ovaj način će se u mnogome poboljšati kvalitet jezerske vode, pošto će koncetracija kiseonika biti veća, a koncetracija organskih jedinjenja koje dovode do bujanja zelenih algi u jezeru manja. Ova mera ima za cilj sprečavanja ponovnog pomora ribe i nastanka ekološket katastrofe a u mnogome će doprineti uspostavljanju i oporavku ekološkog sistema u jezeru.

O ekološkom problemu u jezeru:
Kada alge teraju ribe na suvoKOMENTARI

  1. Beli kaže:

    Pošto nije opisan pravac kretanja vode iz Palića a to je važan podatak jer kuda će sva ona silna prečišćena voda sa prečistača da grune i donese dobrobit nižim instancama ( jer zasad voda teče naniže ). Jedini javni raspoloživi pravac je preko Ludoškog jezera .Tamo bi se pak toliko poljuljala teško stečena ekološka ravnoteža da bi se ornitolozi , čuvari i lokalni znanstvenici morali šunjati sa štipaljkama na nosu po trsci ne bi li sačuvali nježan odnos prema prirodi.
    Moguće je i da se ne pusti nigde inkriminisana voda ,već da se dotle pušta sveža dok se ova stara ne vrati odakle je i došla . Prečistač bi to glatko propustio u drugom pravcu pa neka svako vodi računa o svojim nuz- proizvodima. Radije nas ipak intervencija koja vremenski idealno tempirana tako da kupači ni slučajno neće imati prilike isprljati novo stečene Palićke vrednosti. Kapetanski rit je isto u igri ali to je malo dalje od nas pa , ko ga šiša !?

OSTAVITE KOMENTAR

+ 40 = 42