Svi subotički požari

Dobar sluga a zao gospodar.

Pamti Subotica velike vatre ali su se one dešavale po jedna na svaku deceniju. „Pahuljica“ je gorela osamdesetih, Čelik sedamdesetih, magacin Jugokože devedesetih… Te požare su građani pamtili godinama. Nakon velike vatre, Čelik više nije bio samo gvožđara Čelik već „Čelik koji je gorio“.

Poslednjih par godina, sa letom u Suboticu dolaze požari kao na „Brač u julu“. Koliko ima onih manjih, to znaju samo vatrogasci, međutim ovde je reč o  ozbiljnim paljevinama. Teoretičari zavere dobijaju potvrde za svoje tvrdnje.

Šta tek da kažu Novosađani. Njihov tragični niz vatrenih katastrofa sve zajedno jeste jedan horor serijal. Smrt koja dođe na ovakav način, često je jezivija od onoga što mašta može da kreira.

Na ovom mestu podsetimo se stravične sudbine mladića koji je stradao od zapaljenog kompjutera, pre nekoliko godina.

Živeo je sam u malom dvorišnom stanu u Subotici. To popodne je zadremao kada je usled kratkog spoja iz računara počeo da ide dim. Mala sobica se brzo napunila otrovnim dimom a nesrećni mladić je spavao u njoj. Kada je uspeo da se podigne, već je verovatno bio obnevideo i ošamućen. Pokušao je da izađe iz sobe ali mu nije polazilo za rukom da pronađe vrata. Od četiri zida, samo na jednom su bili vrata i prozor.

Izgleda da je još bilo snage u njemu jer je počeo da viče i ruši sve oko sebe. Buka je privukla komšije koji su se okupili u dvorištu ali se niko nije usudio da priđe vratima jer su se uplašili, i od lomljave i zapomaganja pomislili da je po sredi nekakvo nasilje. Pozvali su policiju i posmatrali vrata iza kojih je izlazio dim i krici nesretnog čoveka koji nije shvatao šta ga je snašlo. Tamo gde su bila vrata, sada je bio zid. Panično je tražio izlaz ali na potpuno drugoj strani sobe, verovatno dezorijentisan i oslepeo od otrovnog dima.

Kada je policajac ušao u stan, na zidu koji se nalazi nasuprot vratima, video je tragove očajničkih pokušaja čoveka da napipa izlaz. Tu je zatekao i njegovo beživotno telo.

 

Teretna stanica

IMG_3285  pozar-1

pozar-b

IMG_1358

 

Zorka

IMG_1492

Interkord

pozar_dragan solaja_1

Juče

pozar 8KOMENTARI

 1. Nasa Stvar kaže:

  Celik koji je gorio 🙂 Moja stara baba i dan danas tako govori kad nesto objasnjava.

 2. krass1 kaže:

  Mnogi tako govore, pored ostalih i ja. Ali samo u razgovoru sa starijima. Sa mladjima ne vredi jer oni niti ne znaju za taj pozar.

 3. pajo kaže:

  A sto je jos kriticno to noko nevidi!Primer OMV jos ni protiv pozarnu mrezu nema pod pritiskom busna!A neke zgrade nove ni Mrezu pp nemaju!Sto nasi vtrogasci vise od cetvrtog sprata nemogu!Sto se tavani zgrada neodrzavaju i nepridrzavaju Protiv pozarne zastite!Sto u nekim zgradama nema mogucnosti bezanja jer su terase zajednicke pod resetkama!Sto vrata na ulazima se komplikovano otvaraju sto su honici zakrceni!

   

OSTAVITE KOMENTAR