Svi Sveti i Dan mrtvih

Danas se obeležava dan Svih Svetih posvećen umrlima. Katolički vernici ovaj dan obeležavaju kao verski praznik. Dan Svih svetih se obeležava od IV veka, ali je tek 835. papa Grgur IV uveo ovaj praznik u Katoličku crkvu. Sutra se obeležava  Dan mrtvih u znak sećanja na sve umrle, a ne samo svetitelje.

 

Po običaju obilaze se grobovi najmilijih, rodbine i prijatelja. U preduzeću JKP Pogrebno kažu da su groblja uređena još za vikend, ali da ova dva dana očekuju pojačanu posetu. Ove godine su uložili dva miliona dinara za nove investicije među kojima je rekonstrukcija dve mrtvačnice, ozelenjavanje, izgradnja parkinga i drugo. Renovirane su prostorije gde se nalaze kancelarije preduzeća.

.KOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  E, da kitite tako živote živim ljudima, kao što kitite grobove mrtvima.

 2. tica kaže:

  svaka cast na komentaru!

 3. daca kaže:

  Bilo bi lepo da se tako sete svojih dragih preminulih osoba i nekog drugog dana, a ne samo na dan umrlih.(cast izuzetcima) I u potpunosti se slazem sa komentarom da treba zivima da se kiti zivot, vise nego umrlima. Postovaje treba da postoji prema pokojnicima, ali da se tako postujemo dok smo zivi, mozda ne bi bilo necega kao sto je sada onaj slucaj u Bajmoku. Moje postovanje!

 4. Josip FLEIS kaže:

  Pa – pogrešno.

  Pogrešno se prvog novembra izlazi na groblja, mada je to postalo tradicija unazad dosta godina. Otkad znam za sebe, izlazimo na groblje prvog novembra, i moji preci su, takođe, izlazili prvog novembra na groblje. Prvog novembra se na groblja izlazi u celom regionu. Iz tog razloga ne želim da budem protiv toga, ali, da se zna da su „pomešani lončići“

  Na groblja bi se, kao pomen svojim dragim, a preminulim osobama, trebalo izlaziti drugog novembra, na Dušni dan …

OSTAVITE KOMENTAR