Svi znali sve o Šarićima

Tema danas u Politici je afera o Šarićima i o THP "Palić". Prenosim deo te vesti:

Rozalija Dopuđa u leto 2005. godine otišla je na šalter Vojvođanske banke gde je prihvatila ponudu Veselina Vidakovića Kiste, tada aktivno uključenog u lobiranje za kupovinu akcija u korist javnosti još nepoznatih biznismena iz Crne Gore, da umesto za 12.000, kolika je bila vrednost akcija THP „Palić” za jednu akciju dobije 31.000 dinara. Na jednom šalteru banke njoj je isplaćena ta 31.000 dinara po akciji, a onda je prešla na drugi šalter banke gde je Vidakoviću „pozajmila” razliku od 19.000 dinara, pošto mu je, kako je objasnio, nedostajao novac za otkup akcija. Za tu razliku ona je dobila priznanicu koju su potpisali ona i Vidaković.
Rozalija je 20 godina radila kao kelnerica i ona nije bila dužna da zna da je ovakav način prodaje akcija, kako objašnjavaju upućeni u novčane tokove, klasičan primer pranja novca, odnosno put kojim se novac od raznih nelegalnih poslova ubacuje u legalne tržišne tokove.
Rozalija Dopuđa novac dat za pozajmicu subotičkom kontroverznom biznismenu još nije dobila. Njen slučaj nije usamljen jer je i 110 bivših akcionara THP „Palić” tužilo Veselina Vidakovića zbog nevraćene pozajmice, njih osmoro je novac i dobilo, uglavnom zahvaljujući „pravnoj akrobatici”, pošto je Vidaković na sudu tvrdio da nema imovine.

Veselin Vidaković postao je jedan je od članova Upravnog odbora THP „Palić” nakon što je 2005. godine zahvaljujući ovakvoj manipulaciji akcijama preduzeće „Municipijum S”, za koje se sada zna da je u bilo u vlasništvu Darka Šarića, postalo vlasnik 72 odsto akcija. Tada je za direktora preduzeća postavljen Marinko Vučetić, koji je uhapšen pre tri dana. U Upravnom odboru su još do 2008. godine bili i Vučetićev brat Nikola, koji je takođe aktivno učestvovao u otkupljivanju akcija od malih akcionara, te Andrija Krlović advokat koji je takođe uhapšen pre tri dana u Beogradu, Desanka Đekić, Subotičanin Vladimir Vujović koji je poslovni partner sa Vidakovićem, te Željko Knežević, jedan od vlasnika „Vinoprodukta Čoka”, nekoliko preduzeća i ugostiteljskih objekata. U Nadzornom odboru bio je Nemanja Simović, tada na funkciji potpredsednika Skupštine grada.
Novi kupci THP „Palić”, koji su dobili hotele „Patrija” u centru grada i „Prezident” na Paliću, „Bečki restoran” i disko klub u naselju Čantavir, su nema sumnje, uživali veliku podršku rukovodstva grada, a poznavaoci prilika tvrde da je u to vreme veliki broj lokalnih biznismena, političara, pa i ljudi poznatih u kriminalnom okruženju dolazio u hotele „Patrija” i „Prezident”.
Preduzeće THP „Patrija” prošlog juna promenilo je vlasnika, kada je „Maestral turs” iz Budve, preduzeće sa 100 odsto vlasništva Blaža Dedića iz Budve u dva dana otkupilo 21.200 akcija, odnosno 95 odsto vrednosti preduzeća, po ceni od 8.000 po akciji. Pre toga nedeljama unazad na berzi se trgovalo sa po jednom akcijom ovog preduzeća, i to svaki put po nižoj ceni. Kako berzanski stručak kaže za „Politiku” čim se u kratkom vremenu tri puta uzastopce snižava cena prodajom po jedne akcije, sumnja se da se radi o manipulativnom smanjivanju cena, i po pravilu to radi neko ko je povezan sa budućim kupcem.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: