"Svićnica"-obeležiće se u Subotici, Bajmoku i Somboru

Jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca je “Marin dan" ili "Dan velikog prela” u narodu poznat kao “Svićnica”. Na ovaj dan 1879.godine u organizaciji Pučke kasine održano je prvo veliko Bunjevačko prelo, gde je bilo oko 1500 zvanica.

Slika

“Svićnica” je jedan od praznika koji je utemeljio korene Bunjevaca na ovim prostorima. Ove godine biće obeležen u Bajmoku 29.januara, Subotici 02.febriara i Somboru 05.februara. Centralna svečanost održaće se 2. februara na sam dan Velikog prela u prostorijama nekadašnje Zanatske komore, sadašnjeg "Spartaka" kada će biti izabrana najlepša prelja i preljska pesma. U svim namedenim opštinama svečanost počinje u 19 časova, a na trpezi će se naći tradicionalna binjevačka jela poput krompirače, fanaka i kompota.

Inače, prelom se naziva običaj, koji se održavao jednom ili dva puta godišnje u kući gde je bilo devojaka koje su pozivale svoje drugarice i uz razgovor i pesmi pomogli majci i baki presti vunu. Onda su momci kao slučajno nailazili i zadržavali se na večeri, a onda bi se druženje nastavilo uz pesmu i igru. Redovno prelo se u svakoj bunjevačkoj kući održavalo prve nedilje posle svinjokolja. tada bi domaćin pozvao svoje rođake na svečani ručak i gosti bi dobijali poklone u vidu maramice, marame, muškarcimakravate ili košulje.

Na pres konferenciji u Bunjevačkom nacionalnom savetu je predstavljen i ovogodišnji Bunjevački kalendar u kome je dokumentovano da je u vreme komunizma 84.000 Bunjevaca izbrisano. Predsednik saveta, Blaško Gabrić kaže da će podneti tužbu da se briše taj sramotni istorijski dokument koji je naneo veliku štetu Bunjevcima koji nemaju svoju zemlju, jer njihova zemlja je Srbija.KOMENTARI

  1. Vesko kaže:

    ***** Blasko, bolje da gleda svoju Mini Jugoslaviju. Obozava Tita, a ponistavao bi dokumenta iz tog perioda. Najblaze receno, matori lucko.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 63 = 71

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: