SVM: DS se meša u izbor nacionalnih saveta

Kako prenosi RTV, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je danas da Demokratska stranka (DS) ima upliv u izbor nacionalnih saveta nacionalnih manjina, i to na način koji dovodi u pitanje demokratičnost celog procesa.
Na konferenciji za novinare, Pastor je istakao da je reč o ambiciji lokalne vlasti da ona sama prebroji glasove na izborima. On je ocenio da DS pokazuje ambiciju da kontroliše izbore i dodao da je smešno da liste vode kampanju kojom se daju obećanja o boljem zdravstvenom sistemu i infrastrukturi, što nije u nadležnosti nacionalnih saveta.
Osnovna zamerka SVM odnosi se na sastav biračkih odbora i način na koji će biti dostavljeni pozivi za glasanje.

Kandidati

Pastor je ocenio da je neprihvatljivo da kandidati koje je predložio SVM neće biti u biračkim odborima i dodao da u svakom demokratskom društvu oni koji su se kandidovali na izborima imaju i članove u biračkim odborima.

"Predložili smo određen broj kandidata za sastave biračkih odbora. Kako sada stvari stoje, SVM, odnosno naša lista neće imati niti jednog člana u biračkim odborima koje je formirala lokalna samouprava. Predstoji još konačna odluka Republičke izborne komisije", rekao je Pastor.
Pozivi za glasanje ovog puta neće se slati poštom, nego su dostavljeni šefovima kancelarija u Mesnim zajednicama, a distribuiraće ih aktivisti DS.

Sumnja

Pastor je ocenio da to izaziva sumnju da li će pozivi uopšte biti dostavljeni i da li će biti dostavljeni selektivno. On je istakao i da su tri od ukupno pet izbornih lista za Nacionalni savet Mađara u neposrednoj vezi sa DS.
"To jeste legitimno, ali je potrebno izgovoriti. DS direktno učestvuje u kampanji tih kandidatskih lista, a javnosti se pokušava predočiti da je reč o nevladinim organizacijama ili nezavisnim intelektualcima", naveo je Pastor.
Izbori za nacionalne saveta nacionalnih manjina, za koje je izdvojeno četiri miliona dinara, biće održani 6. juna.

Izvor: RTVKOMENTARI

  1. Markes kaže:

    Sve je napisano, ja dodajem: Bravo Pastor!

  2. mateus kaže:

    DS se u sve mesa

OSTAVITE KOMENTAR

9 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: