SVM ima glasače po celoj Srbiji

Savez vojvođanskih Mađara je prošle nedelje izašao iz Vojvodine. Preciznije, u Beogradu je osnovao prvi odbor van teritorije severne pokrajine. Zašto se SVM odlučio na ovaj korak? Još zanimljivije pitanje je zašto većinu članova tog mesnog odbora SVM-a u glavnom gradu čine nemađari?

 

Podsetivši da je kao kandidat na predsedničkim izborima pre pet godina dobio 93.000 glasova i da su glasali za njega i u Nišu i u drugim sredinama gde nema Mađara ili ih ima veoma malo, lider SVM-a Ištvan Pastor kaže da ga zbog toga nije iznenadilo interesovanje koje se posle nekoliko godina javilo za osnivanje odbora van teritorije Vojvodine.

 

„Zato u ovome ne osećam ništa ekstravagantno i bombastično i ne isključujem mogućnost da se u dogledno vreme slično dogodi i negde drugde. Jesmo manjinska stranka i pre svega stranka koja zastupa interese vojvođanskih Mađara, ali, s druge strane, mi smo jedna građanska stranka, koja se zalaže za evropske vrednosti i za stvaranje uslova da Srbija postane normalna država”, ističe Pastor, dodajući da se osnovna fizionomija SVM-a neće menjati. On ostaje manjinska mađarska stranka, ali, kako dodaje, sve što je dobro za vojvođanske Mađare dobro je i za njihove komšije u užem i širem smislu.

 

A Nebojša Marjanović, predsednik mesnog odbora SVM-a u Beogradu, objašnjavajući svoje motive da se kao nemađar priključi upravo ovoj stranci, kaže da su, pored toga što je ranije sarađivao s institucijama i NVO sektorom u Mađarskoj ili organizacijama Mađara u Vojvodini, a učio je i mađarski jezik, ipak presudili politički razlozi.

 

„Moj prevashodni razlog nije bilo razočaranje u ostale stranke, što je, nažalost, kod većine članova Beogradskog odbora bio slučaj, nego više neko poverenje u način na koji SVM deluje i ta čast i dostojanstvo koje se dalo videti u njihovim aktivnostima”, kaže Marjanović.

 

Kako je naveo, Beogradski odbor, u koji se uključilo dvadesetak članova (među kojima su dva Mađara), baviće se Beogradom i Beograđanima i uopšte se neće baviti zaštitom prava Mađara u Vojvodini. Imaće samostalnost u radu i svoje mišljenje. I za sada će učestvovati samo na lokalnim izborima i neće koristiti pravo manjinskog cenzusa.

 

PolitikaKOMENTARI

 1. f1 kaže:

  majd kisül belöle valami…mint az én tökösrétesemböl..de komolyan 😛

 2. eto kaže:

  Madjari nisu nasi neprijatelji tako da gospodin Marjanovic sa te strane nema problem da javno istupi, a pozadinski motivi su neshto drugo i to je svakako jasno svima … ne verujem ni da Srbin ulazi u Srpsku stranku zbog itolosko/politickih razloga vec koristi, a pogotovo ne da Srbin ulazi u Madjarsku stranku ili vec u bilo kojoj slicnoj kombinaciji iz tih ideoloskih pobuda …

 3. Cloud024 kaže:

  Bas bih vileo saznati da li su doticna gospoda procitala Statut VMSZ? Da li su oni svesni da je VMSZ radikalna stranka? Oni nisu DEMOKRATSKA stranka… jer, da jesu, stavili bi to u svoj naziv. Procitajte, gospodo draga, za cega se oni bore… pa onda potpisujte pristupnice.. osim, ako delite ista uverenja.. onda.. izvinite!

 4. majstor mome kaže:

  uskoro ce imati vise glasaca van vojvodine! zato sto ih mi znamo – nista se ne razlikuju od dss, samo drugi predznak

 5. Iby P. kaže:

  hmmm Pastor istice: „Jesmo manjinska stranka i pre svega stranka koja zastupa interese vojvođanskih Mađara, ali, s druge strane, mi smo jedna građanska stranka, koja se zalaže za evropske vrednosti i za stvaranje uslova da Srbija postane normalna država”.

  Moj problem je u isticanju: madjar, srbin, hrvat itd. Mislim da se i nadalje u velikoj meri podstice NACIONALIZAM, koji ni u kom slucaju nije zdrav. Mene to interesuje kada ce se pojaviti jedna nazovimo stranka, ili leader (lider) koji ce PRE SVEGA ZASTUPATI INTERESE SVIH DRZAVLJANA?!

  Ni jedna madjarska stranka nije bila poznata po tome da je bila „slozna“ nasuprot, medjusobno su se koskali, onda je iluzorno ocekivati da ce sada madjarska stranka podjednako zastupati interese svih drzavljana Srbije??!!

 6. adkersu kaže:

  Reč DEMOKRATSKA u nazivu ne znači i da su demokrati. Primer: DSS, HDZ…

  U politici ne važi nomen est omen, bar ne u Srbiji i okruženju.

OSTAVITE KOMENTAR