Švrljotinama napadnute najvrednije građevine Subotice

U Subotici je u toku novi talas švrljotina u samom gradskom jezgru. Ne više od desetak napasnika svojim potpisima – tvz tagovima svako veče oskrnavi najvrednije što Subotica ima. Iako njihov identitet sigurno nije teško utvrditi, s obzirom da se potpisuju i da su ponosni na svoja nedela, još nema reakcija na ogromnu štetu koju ovi vandali prave. To govori o ravnodušnosti nadležnih organa prema gradu u kome žive.

Ako znamo da će ove godine na obnovu tri stare fasade biti utrošeno preko dva miliona evra, onda se čoveku zavrti u glavi na pomisao kakvu štetu neko čini iz čiste obesti.

Štrosmajerova ulica – svako jutro bar jedna nova škrabotina

Na zgradi preko puta „nove opštine“, zid je bio na meti jedne ređe vrste škrabotina ali zbog svog sadržaja isto tako štetnih. Da te poruke mržnje ne potraju na tom mestu, četkom i farbom su ih uklanjali volonteri Mesne zajednice Centar 3.

Izgleda da su sada stanari i vlasnik poslovnog prostora rešili da „klin izbijaju klinom“. Prepustili su pravim grafiterima da taj zid urede po svom i tako se zaštite od onih drugih napasnika. Sa likovnog stanovišta, ovaj rad ne spada u prvu ligu uličnih umetnika koju Subotica ima. Nije najjasnije šta predstavlja, ni figuralno, ni kao poruka.

Cela fasada grafit – primer iz centra Subotice (ulica Bajči Žilinskog)KOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Moram da kažem: sami ste to tražili vi koji smatrate da grafite, kao vid umetnosti, treba dozvoliti na građevinama, jer, tobože lepše je kada je zgrada pod crtežom nego siva, prljava i neugledna (ili nešto tipa lepši je i ovaj crtež preko puta Nove opštine od nacionalističkih natpisa)! Tim stavom pomerili ste granice dozvoljenog, dozvolili ste klipanima od 17,18,19 godina da misle da su njihove žvrljotine umetnost, da vam oni zapravo čine uslugu.
  Kada se štetočine postave na svoje mesto i policija počne sistematski da kažnjava njih (i njihove mamice i tatice, jer neki su žvrljači, verovali ili ne, maloletni!) će situacija da se promeni.

 2. Marjan kaže:

  Idealan trenutak da pored snaga MUP-a, saobraćajne policije, komunalne policije, komualne milicije uvedemo još jednu službu za ovako nešto..

  Evo predlažem komunalnu žandarmeriju ili komunalne redare.

  Svako ko se razume u kapilare i glasove bi mogao biti budući pripadnik.

 3. Jao kaže:

  Politicari i tajkun(i) Subotice su otimali od Subotice lokale,kuce,fabrike…unistavali,rasparcavali,prodavali.Pola zjapi prazno i uruseno,i sad kad ste preneli na mlade to otimacko,nedomacinsko,unistavacko ponasanje prema svojoj imovini i okolini sad su vam mladi cudni sto nemaju savest i odgovornost.Ne opravdavam grafite,ali Suboticani su ih stvarali preko 20 godina i bice za Suboticu jos gore.Do god Su politicari i tajkun(i) ne pocnu da rade za Suboticane dotle ce ici ka gorem.

 4. Sofronije kaže:

  Kamere, policija – građani da reaguju ??? Nije istina da se toliki grafiti nacrtaju za 5 minuta, tu za neke i merdevine trebaju ! Mislim da nama treba “narodna milicija” a ne moderna policija koja zeza građane sopstvene zemlje, a migranti i ovakvi vandali rade što im se prohte – i to bez bilokakvih sankcija !!!

 5. hugo grocijus kaže:

  Nema skoro ni jedne zgrade, npr. u Matka Vukovića, a da nema barem neki beleg od ovih bolesnika. Lek je kompleksan, ali nije nepoznat : kamere na bandere, čipove u ljude, već odmah zajedno sa vakcinom, kombinovane policajce-tužioce- dželate u istoj osobi, (kao Silverter Stalone u filmu protiv Denisa Rodmana), i krivični predmet ad acta.

 6. Subyorker kaže:

  Samo ovaj na senćanskom putu treba da ostane..deluje gradski onako Američki

 7. !% kaže:

  ..a ovi nopvokomponovani vlasnici, sto ne odrzavaju, ciste, seku ambrozije itd..zar nije svima nama to u interesu..? npr.fabr. Zorka je zadnjih 20 god. menjao vlasnike, ali niko to ne odrzava deponija, korova, i sve sto netreba..odlagaliste.ovi “novi” vlasnici samo bi da opet ozmu lepu kintu, a sirotinja se kaznjava na sve nacine , ako ne ocisti ambroziju, sneg itd…21 vek..!

 8. Borisav kaže:

  Javno bičevanje počinilaca….
  a zatim dobrovoljno molovanje u narednih 12 meseci……

 9. paulina kaže:

  imamo komunalnu inspekciju, imamo miliciju, imaćemo i komunalnu miliciju, a bogami pored svih njih IMAMO I MNOGO NEREŠENIH SRANJA, KRAĐA, OTIMANJA, PALJENJA , MIGRANTE KOJI PRAVE NERED, pa se nešto pitam koji će nam moj svi ti DŽebalebaroši koji primaju plate na našoj grbači a ništa ne rade,,,jebote, sve što više imamo “organa” imamo sve veća sranja, a nikom nemaš ni da se požališ i niko od njih ni jedan problem ne rešava…strašno

 10. Biram umetnost kaže:

  Jel samo meni ova cela fasada grafit izgleda brutalno? Iskreno, apsurdno mi je porediti to sa ostalim zvrljotinama iz npr. Strosmajerove ulice…

 11. Subotica kaže:

  Neka švrlja po svojoj kući.

 12. Jer nismo svi isti kaže:

  Zar nikome od vas nije moglo pasti na pamet da su neki od vlasnika fasada to “svrljanje” zapravo i hteli? Da pojasnim: potrazili usluge zvrljanja grafita po fasadi. Cisto da ne bude da se uvek “unistava” bez pitanja i saglasnosti..

 13. Daja kaže:

  Meni je strašno žao kada vidim koliko je uži centar ispisan grafitima kao najgori geto. Zašto nadležnima nije u interesu da se nešto učini po tom pitanju nikada mi neće biti jasno. Kanjiža koja je na svega pola sata od Subotice je mnogo čistija i zgrade su bez crteža.

 14. Katarina Djuric kaže:

  https://www.google.com/search?q=Graffiti+from+around+the+world&client=firefox-b-d&sxsrf=ACYBGNTnsZ5DGW14R80mXCPOH5XRwITpKA:1581955938497&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwipn46O_djnAhVpkIsKHVLdDoUQ_AUoAXoECA4QAw&biw=1600&bih=1074 … Nadam se da ce uskoro neki potop da ocisti grad od skockanih umova … koji ne znaju da naprave razliku izmedju skrabotine i umetnosti . A pola ovih sto tu pljuju su narem jednom u svom zivotu naskrabali svoje ime na neki zid ili skolsku klupu …

 15. Afet kaže:

  @jer nismosvi isti kojabih budala htela damu se tako izvrlja zid?

 16. Afet kaže:

  @nek svrljaju u svoja 4 zida sto bi rekli

 17. HiRez kaže:

  Koliko ste vi umobolni ljudi, treba da vas sramota sto uopste poredite skrabopis u prve 3-4 slike sa poslednjima. Pre bi voleo da vidim citave ulice isarane sa unikatnim radovima individualaca koja, pazite sad, jeste umetnost, a ne sivilo i depresiju da gledam koju ovaj grad i vise nego nudi. Autoru ovog clanka bi porucio da ne ubacuje slike umetnosti i vandalizma od nekog maloumnog delikventa koji ne zna 2 i 2 da sabere u isti.

 18. (ba)laban kaže:

  @Daja

  Pročitaj onaj deo članka o izdvajanju dva miliona € za renoviranje nekoliko fasada u gradu. Šta misliš koliko će se Labanova banda “ugraditi” u ta dva miliona. Pa oni mole Boga da se grad ovako uništava grafitima, jer će biti novih izdvajanja u budžet, a samim tim i novih “ugrađivanja” u cenu radova.

  Nadam se da ti je sad jasno zašto nadležnima nije u interesu da se nešto učini po tom pitanju, a što se tiče Kanjiže, pa oni nemaju Labana.

 19. (ba)laban kaže:

  @Afet

  Afete, ne mogu da verujem da si ti napisao ova dva posta. Uvek si bio neki uz qrac. Šta ti je odjedanput?

 20. Mister No kaže:

  Pare poreskih obveznika se troše da se sanira šteta od grafita. Pohapsila bi policija počinitelje i naterala ih da poližu grafite o svom trošku,kad bi postojala dobra volja.

 21. Anonimni kaže:

  @balanaban odj…

 22. NaIvan kaže:

  Izgleda da je AЛБИ izrastao svoje buntovne godine, otišao je u penziju, ali su neke nove generacije stasale za ove gluposti kojima se prave nenormalne štete na fasadama.
  Nikada kraja ovim igrama.
  Posle kažu da milicijski pendrek nije bio dobar.

 23. Djenro kaže:

  Momci su angarzovani za ovaj posao. Ceo dan su radili za dz. Fasade po gradu se raspadaju, i treba sve da se iscrta jer nista nije nicije i samo ovakvi retki ljudi bojama boje sivilo. Samo privatna svojina i spomenici neka ostanu cisti. Ostalo ce sve da obojimo jer nista nije nicije, a drzava postoji samo figurativno. Kome se ne svidja, moze slobodno da kupi fasadnu boju i neka radi. Hteli ste demokratiju tkz. vladavinu prava, evo vam je. Migranti vam loze vatru na Z. stanici, a vi sedite kuci i pljujete aktivna lica. Sta ste vi uradili za Srbiju? Javna seca prstiju svih tastatura ratnika, da se ne kuckaju omalovazavajuci komentari nikada vise.

 24. Dragi Điki kaže:

  @Djenro
  misli su ti zbrkane kao i vaše švrljotine. Hoćeš da kažeš da vi ulepšavate grad? Da se borite protiv sivila?
  Tamo gde su izmišljeni ti grafiti i tagovi, tamo se švrlja u najsiromašnijim i najbednijim delovima grada. Vi uništavate nešto zbog čega dolaze turisti u ovaj grad. Sad kada ima internet možete više da saznate o grafitima a vi se ponašate kao najobičniji seljoberi.

 25. Takodje kaže:

  Nista.Sad ce morati 2 miliona evra da potrose na 20 umesto 3 fasade.Jadnićci,nece moci ič da ukradu.Bas mi ih zao.

 26. Djenro kaže:

  @dragidjiki proputovao sam pola sveta, a ti mene da edukujes, gde, sta i kako.. . XD hahaha, e ima vas likova, zaista… Cirkus

 27. Sprayer kaže:

  @ Djenro

  Na osnovu tvoga pisanja ti nisi ni osnovnu skolu zavrsio. “Nista nije nicije” Ovo je genijalno receno, slika i prilika neizzivljenog balavca i pubertetlije koji se docepao boje. Odmah se vidi i zakljucuje da dolazis iz onih drustvenih slojeva koji su tipicni za kojekakve slamsove i favele. Takvi kao ti su, a to se mora priznati, mnogo uradili za Srbiju. Zbog toga tako Srbija i izgleda. Svugde tragovi kreativnosti i borbe za Srbiju i Srpsku stvar, od tebe i tebi slicnih. Demokratija i vladavina prava nisu dva ista pojma. Demokratije nije blanko karta, niti sloboda i anarhija za unistavanje tudje imovine. Vladavinom prava se regulisu konsekvencije za one koji unistavaju ili ostecuju tudju imovinu i ne respektuju tudji posed. Postoje u svetu demokratske drzave sa vladavinom prava u kojima je vlasniku eksplicitno dozvoljeno da brani svoj posed. Obicno se to radi pomocu sacmarice sa skracenom cevi, koja se pokazala vrlo efektivnom u slucajevima kada se na jednom mestu pojavi vise grafitera zajedno, gde valjda dolaze zbog nesto obimnijeg posla.

 28. Anonimni kaže:

  @hirez bozinoski ti li si??

 29. mmre kaže:

  “…novinar te laže, u suprotnom nema ga!“ respekt za umetničko delo crtačima! Kome nije lepo, neka predje na drugu stranu ulice, kod nove opštine, tamo je zelenilo…i asfaltirano. Ovo je klasično skretanje ljudima pažnje sa većih problema. Bolje novinaru brate piši kako ljudi nemaju trotoar i asfalt u ulici i kako je problem sa izbeglicama sve veći, kako se tih par mostova u Subotici verovatno nikad ili ajde mozda nekad pregledalo da li je to sigurno, trebal’ to mozda malo renovirat’, je l’ ta konstrukcija još uvek izdržljiva i jaka kao što bi trebala biti. Ti si uzeo ovo da kudiš, a ispod se nalazi oronula fasada. Pa bolje je turista da vidi ovo, nego oronulu fasadu. I asfaltirajte ulice i trotoare, turisti će uprljati skupocenu markiranu obuću.

 30. Lovac na nagrade kaže:

  U mnogim Evropskim gradovima je vandalizam po vozilima javnog saobracaja prevrsio svaku meru. Nisu pomogle u mnogim slucajevima cak ni kamere . Onda se neko dosetio i iz uprave Gradskog saobracaja da se raspisu visoke novcane nagrade (u visini kako gde) za svkoga ko prijavi osobu zbog vanadalizma i kojoj se dokaze na sudu ucinjeno delo. Time vandalizam nije potpuno sprecen ali je svedan na mnogo manju meru. Moglo bi se sa time pokusati i u Subotici.

 31. Istina... kaže:

  @Djenro

  Vidi, Djenro, kako te “izuzetnosti” “grada” i “države” zasipaju fekalijama. Ne diraj im u Projekat, kvariš im “duing biznis”.

 32. stormwatch kaže:

  @Lovac na nagrade

  Smeshno. U Subotici se vandalizam NIKADA nije mogao niti ce moci sprechiti.

  Pocetkom osamdesetih je u celoj Subotici vladao opshti haos po pitanju vandalizma a o tome se nikad nije prichalo jel je jelte Subotica tolerantan i miran grad bio….e pa nije bash to tako bilo! Bila je uvek ispisana, izgrafitirana, prljava, neosvetljena, neasfaltirana, neinfrastruktuirana i puna krimosa i kriminala ali su zato veliki novci radnog naroda uredno odlazili u bg i ns. 1981 su nebrojeno puta bile presechene telefonske zhice u ulazu u nashu zgradu, kako PTT popravi, prodje dva tri dana i zhice opet vandalizovane, gradski saobracaj je tih ranih osamdesetih imao uredna sedishta, ne drvene osudjenicke klupe koje su zbog vandala i uvedene, nego su sva sedista bila presvucena i mekana….medjutim kako se udje na 5 kod Tesline pijace, svaki dan sve vise sechenja nozhem po sedishtima i vadjenja plisha, na kraju je pola sedishta bilo poluoshtecheno a druga polovina skroz rasturena…nikad necu zaboraviti i autobuse subotica transa, i u to vreme su bili u ochajnom stanju, ista godina – 1981 nas 50+ ceka polazak busa polazak u centar a prednja osovina busa je ishla udesno iako je vozach svim snagama pokusavao da drzi volan pravo…. to je bila Subotica….i medjunacionalni odnosi nisu bash bili najlepsi….meni je rodbina sa tablicama iz druge republike vec pocetkom osamdesetih il sakrivala tablice il smo morali da iznajmljujemo garazhu kad oni dolaze poshto bi posle par sati auto sa tablicama iz druge republike bio svaki put uredno vandalizovan – otkinuti brisachi, izvrnute tablice, nekad slomljeni retrovizori….samo nemojte prichati o Subotickoj kulturi…

 33. Djenro kaže:

  @sprayer pola tektsta su ti pogresne predrasude, a pola osudjivanje i pasivno (pisano) nasilje. U meta-fizickom smislu, nista nije nicije, sve je od Boga, a selektivno si zanemerio moj stav o privatnoj svojini i spomenicima … Ako si brozovac- jugonostalgicar nisi sposoban razumeti moj idealisticko-sanjarski pristup. Ti si odlucio da izgradis fabriku ili zgradu za SEBE, ja sam odlucio da nacrtam grafit za SEBE na nju, a cak se klincima i dopada. Kreiraj ti bolje nesto, uradi nesto za mlade narastaje koji dolaze posle tebe, kada te spuste u zemlju i pretvoris se u kosti, umesto sto punis tu skracenu sacmaricu i siris mrznju na sajtu na kom je cak i cirilicno pismo zabranjeno. E moj druze tito, tito ne razumes

 34. Djenro kaže:

  Pogledajte gradsku deponiju-leglo zaraza, migranti loze vatru na z.stanici, vozovi ispadaju iz sina (prekjuce), tv-rijaliti-prostitucija, filmovi-narkomanija, porezi-na sve, cigani i migrati na socijali, kinezi -beneficije, fasade po centru-malter pada po glavama, autobuska stanica-ulje i prasina-prljavstina, putevi uski i u rupama, neasfaltirane ulice izvan centra, nadvoznjak -kritican, jezero-fekalno, kockarnice na svakih 15 m, podele po navijackim grupama, bela kuga,,, legalno” otimanje crkava, itd. A nekima smetaju sareni zidovi.

 35. Sprayer kaže:

  @ Djenro

  Moguce da imam “pogresne predrasude” Bio bi zahvalan ako bi mi objasnio sta su pravilne predrasude, makar i u “metafizickom” smislu. (sta god da to znacilo) Ja sam suvise siromasan da bi gradio fabriku za sebe a koja bi bila podloga tebi za crtanje. Jedino sto bi mogao da uradim za tebe je da te premazem katranom i uvaljam u perje, proglasim to za moj umetnicki performans i da te na lancu pricvrscenom za tvoje nozdrve prosetam Suboticom kao jedno jedinstveno umetnicko delo i ozbiljnu alternativu za grafite po ulicnim fasadama.

 36. Radoznali kaže:

  @Djenro
  Šališ li se ili ovo ozbiljno ovako zamišljaš???

 37. Mark kaže:

  @Storm

  Ja što više čitam tvoje poruke od početka do kraja, tako mi i sve više nestaje utisak koji sam o tebi imao od početka. To je bio utisak da si ti samo trolčina i neki čangrizavi lik koji nema šta pametnije da radi u životu pa ovde malo zeki napaljenu masu svojim spinovima i kontriranjem. Maltene svaki put pronađem i sebe u tome što ovde pominješ jer vidim da se koristiš činjenicama i znaš mnoge stvari koje drugi ne žele da spomenu ili ih se namerno ne sećaju. Trolčina nisi, to je sigurno! Trolovi i botine nemaju pojma o tome šta pišu a ti jesi iz Subotice (bar si nekada bio) i poznaš Suboticu bolje nego mnogi koji se u nju kunu! Čangrizav i zaheban jesi itekako, polako i sam razumem zbog čega. Posle nekih iskustava koje si davno spomenuo sada i sam vidim grad iz druge perspektive. Često preteruješ u dramskim izlivima ludila kad se raspišeš i to te kod većine ovde automatski diskvalifikuje kao dostojnog sagovornika, ali to što pišeš je istina.

 38. Djenro kaže:

  @sprayer Ti si bice za kavez

 39. Istina... kaže:

  Djenro je opisao ono što pre petnaestak godina “vidovit” videh da stvaraju pa nazvah “grad” Nova Atlantida.

 40. (ba)laban kaže:

  Kad nam jednog dana dođe svega preko glave, kad se promeni sistem, biće neophodno, makar na kratko da se uvede smrtna kazna za državne izdajnike iz SNS i koalicije, kako bi se oslobodilo mesto u zatvorima za ove destruktivne likove, koji smatraju da svi oko njih moraju da trpe njihovu “umetnost”.

 41. stormwatch kaže:

  @Mark

  Molim vas da me ne “podrzhavate” vashim pisanijima….meni to nit treba niti su mi potrebni drveni advokati – hvala na nerazumevanju. Btw…mene iteresuje shta gospon PROfailer misli o ovima shto unishtavaju grad, nije lipo shtos njegove neumotvorine obrisane….ok…nisu za arhivu ali javno jestu…. 😀 😀 :D.

 42. Ppanter kaže:

  а Јој isarani zidovi. Ta sta cemo sad radit

 43. Lav kaže:

  Gde ja zivim…

 44. Cojstvo kaže:

  Svaka cast momci za mural! Ne znam koliko ste dugo radili, ali vidim da ima nekoliko stilova, a svaki je poseban (4-5 ako se ne varam). Mogao bih da stojim i gledam u taj zid nekoliko minuta. Mnogo precizna i pedantna ekipa. Mnogi posmatraci imaju oci, a nemaju viziju, uvek je bilo i bice. Samo napred kraljevi !

 45. ANTIPALANKA kaže:

  Ljudima tj mladima je dosadno, grad je mrtav i siv već više od 20 godina, sve ste uništili, opljačkali, ukinuli sve što nije folk, ima možda jedan klub koji ne znam kako opstaje sve ove godine. Zapustili ste SVE stare građevine u Subotici i sada hajde malo da demonizujemo omladinu. To što se u narodnjackim klubovima služi alkohol klincima od 14 godina to ćemo malo pod tepih. Neka vam šara ko šta hoće i gde hoće, i ovi što samo škrabaju slova i oni talentovani, neka svaki ulični fenjer bude ofarban u crveno kao onda u parku kod železničke stanice pre nekih 5 ili malo više godina. Bolje neka šaraju nego da idu ulicom i biju i razbijaju kao što to rade neki ali i to ćemo pod tepih jer to je normalno jelte. Neka ceo grad bude ofarban i ispisan jer ništa drugo niste ni ostavili, grad samoubistava neka makar ima zidove svaki dan u drugoj boji. Ej kažu oni “važne građevine”. Šta je sa gradskom kućom? Hoćete da čekate da se uruši sa sve zaposlenima unutra? Licemeri. Neka šaraju, neka na svakom zidu osvane neki loše nacrtan penis jer to je ono što ste ostavili mladima, jedan veliki k! Licemeri. Kupujete vikendice ljubavnicama ko zna gde, sram vas bilo. ŠARAJ OMLADINO!

 46. Diogenes kaže:

  Sta bi bilo kada bi neko kupio potrebnu kolicinu fasadne boje i rekao mladim ljudima da uzmu cetke i ofarbaju kompletnu fasadu i to onako dobrovoljno. Odgovor bi bio u vidu ispruzenog srednjeg prsta.

OSTAVITE KOMENTAR