Szabadka szülöttje – Komlós Juci színésznő

Kevesen tudják hogy városunk szülötje Komlós Juci a Nemzet Színésze cím birtokosa, Jászai Mari-díjas és érdemes művész.

Komlós Júlia néven 1919. február 10-én született Szabadkán. Szülei, Komlós Vilmos aki pályáját 1912-1919 között a Szabadkai Színháznál  kezdte, és  Szabadkán vette feleségül kolléganőjét, Pintér Irmát.   Komlós András színművész testvére. Gyermeke Földessy Margit, Balázs Béla-díjas színésznő. Jelenleg az IBS Színpad színházi vezetője.

család

Komlós Juci,  édesapja Komlós Vilmos,  leánya Földessy Margit és férje Földessy Géza

Férje Földessy Géza színész, színházigazgató, Földessy Margit apja. Pályája során minden szerepkörben fellépett. 1949-ben külföldre települt, és Münchenben színházat alapított. Nagybátyja Tyll Attila, Jászai Mari-díjas, érdemes művész.

 

komlos fiatalkori

1935-ben végezte el Rózsahegyi Kálmán színészképző iskoláját, pályáját még abban az évben a Király Színházban kezdte. Játszott Szegeden, Miskolcon, az Operettszínházban, 1947 után a Művész, a Magyar Színházban, a Vidám Színpadon, 1957-től a József Attila, 1965-től a Thália Színházban.

család 2

Komlós Juci színművésznő családi körben, testvérével Komlós András színművésszel és lányával, Földessy Margittal 1974-ben

Pályája kezdetén szubrett- és naívaszerepeket alakított, később kiváló karakterszínésznő lett. Játékát könnyedség, természetesség és érzelmi gazdagság jellemezte. A néma levente Ziliája, a Hamlet Ophéliája és a Koldusopera Pollyja, A szókimondó asszonyság Katája, a Légy jó mindhalálig Nyilas Misije, a Kaméliás hölgy Margitja volt.

család

Komlós Juci, édesapja  Komlós Vilmos, leánya  Földessy Margit és férje Földessy Géza

Számos mozi- és tévéfilmben szerepelt, az 1962-es Az aranyember-ben Teréza mamát alakította, a Semmelweis-ben Semmelweis Ignác (Apáthi Imre) feleségét játszotta. Szerepelt az 1954-es Rokonok-ban, az Esős vasárnap-ban, a Mire megvénülünk-ben, a Különös házasság-ban, a Lányarcok tükörben című produkcióban, a Beszélő-ben és A megfelelő ember-ben. Láthattuk a Bors című 1968-as sorozatban is, a legszélesebb körű ismertségre viszont a Szomszédok című, 1987 és 1999 közt futó tévésorozatnak köszönhetően tett szert, amelyben Lenke nénit alakította. (A férjét, Taki bácsit alakító Zenthe Ferenc 2006-ban hunyt el.)

Jászai Mari-díjjal 1957-ben tüntették ki, három évvel később érdemes művész címet kapott, 1998-ban beválasztották a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjai közé. 2002 márciusában, a Nemzet Színésze cím birtokosa lett.

emléktábla

Életének 93. évében 2011 Áprili 5.-én  hunyt el Budapesten.

 

Forrás: MAGYAR SZÍNHÁZMŰVÉSZETI LEXIKONKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR