Tajna Prokešova misija 1944. godine

Ovo je priča o jednom događaju leta 1944. godine u Subotici, u vreme kada Velika Britanija nastoji da formira liberalno-demokratsku vladu Mađarske u Londonu i tako stvori alternativu režimu u Budimpešti. Za predsednika vlade je predviđen čuveni mađarski naučnik, nobelovac, pronalazač vitamina C, doktor, profesor Senđerđi Albert iz Segedina.
Englezi traže pomoć od Vrhovnog Štaba partizanske vojske i iz samog vrha, u velikoj tajnosti, stiže zadatak za subotičkog partizana Gezu Tikvickog. Prebaciti profesora u Srem, odakle bi ga engleskim avionom mogli izvući u London. Posrednik je trebao da bude Senđerđijev prijatelj, jedan od najbogatijih Subotičana, veleposednik Prokeš Mihalj, simpatizer Narodnooslobodilačkog pokreta.

 

Dani okupacije
Slika

Tako sa Fruške gore, poljskim putevima stiže Geza Tikvicki u Suboticu, kod svojih jataka. Najpre ga je trebalo uljuditi. Posle nekoliko godina šumskog života, trebao se pripremiti za susret sa ovim uglednim ljudima, tako da može steći njihovo poverenje.
Prokešovo imanje se nalazilo u blizini birtije „Makova sedmica“. Jedan od puteva nepravilne četvorokrake raskrsnice, vodio je duboko u šumu, gde se blizu strelišta, nalazio Prokešov kastel. Poveća prizemna zgrada, okružena stoletnim hrastovima i parkom, bila je prokešov dvorac, kako su ga seljaci zvali.
Geza je bio seljačko dete i poznavao je taj kastel iz detinjstva, iz perspektive jednog od klinaca kome je to mesto raspirivalo maštu. Nekada se provlačio ispod ograde i dražio rasne pse, a sada dolazi na glavna vrata, po tajnom zadatku Forin ofisa.
Dr Prokeš ga je primio u salonu, elegantno odeven a Geza je razmišljao kako je dobro što se i on upristojio, jer se u suprotnom ne bi razlikovao od veleposednikovih govedara.
Govorili su mađarski. Tikvicki je znao jezik mađarskih predgrađa, kojim je govorio običan puk, za razliku od Prokešovog urbanog, intelektualnog i aristokratskog jezika. Zbog velike razlike između ta dva govora, dolazilo je do smešnih situacija, poštapanja srpskim rečima i smeha, što je doprinelo ležernoj situaciji i neposrednosti, uz kajsijevaču. Partizan Geza je izneo da zna za domaćinovo antifašističko opredeljenje a Prokeš je obelodanio da je obavešten od britanske obaveštajne službe, da će neko doći. Bio je spreman da ode kod svog prijatelja i političkog istomišljenika Senđerđija i da ih sve prebaci do Dunava svojim automobilom, što je bio rizičan i hrabar poduhvat. Bio je to zadatak međunarodnih dimenzija. Povereno im je da preko zaposednute Bačke i Dunava, prevedu budućeg predsednika vlade zemlje okupatora.
Slika

Tih dana
Slika

Slika

Posle 5-6 dana, Prokeš je doneo vesti iz Segedina. Profesor je odustao od akcije, nije želeo da se meša u politiku i u političke igre koje su se vodile u vezi te vlade u inostranstvu. Ostao je veran nauci.
Misija je završila bez planiranog cilja ali je dovela do povezivanja Mihalja Prokeša sa pokretom otpora. Ubrzo će prihvatiti da bude potpredsednik ilegalnog Sreskog Narodnooslobodilačkog odbora Subotice, čiji je predsednik bio pop Blaško Rajić.

 

Mihalj Prokeš sa porodicom
Slika

Geza Tikvicki u oslobođenoj Subotici
Slika

Slika

Dr Prokeš Mihalj, umro je u 92. godini života u Subotici. Profesor Senđerđi Albert, umro je u svojoj 90. u Americi.
Ovo je jedna od istinitih ali prećutkivanih priča o jednoj političkoj dimenziji rata i delovanju obaveštajnih službi u ovom kraju.

 

Szentgyergy Albert
SlikaKOMENTARI

  1. vule024 kaže:

    A gde se danas nalazi ta prostorija bivse birtije ,, Makova Sedmica “ ?
    I gde se danas nalazi Prokesov kastel, i dvorac  kako su ga seljaci zvali?

  2. Lansky kaže:

    Kafana je još i danas na svom mestu, na raskrsnici koja je centar Makove sedmice. Kažu da je tu preko dva veka.

    Prokešovu kuću ili bar mesto gde se ona nalazila, treba pronaći.

OSTAVITE KOMENTAR