Tajna slika Save Rajkovića

Jedna od zaboravljenih epizoda subotičke istorije, jeste i nestanak zidnih slika iz predvorja „Jadrana“. Da su uništene, o tome ne bi imalo puno da se govori. Ali, kako stvari stoje, one su i dalje tu, ispod farbe, i možda mogu biti spašene, kao što se to nedavno desilo u Skupštini Srbije, kada je otkrivena velika slika hrvatskog slikara Ivana Tišova.

Slike u „Jadranu“ je naslikao subotički slikar Sava Rajković 1936. godine. Burni istorijski događaji koji su usledili, nisu ostavili svedoka nestanka Rajkovićevog triptiha. Međutim, prilikom renoviranja pedesetih godina, ustanovljeno je da su one tu, ispod farbe. Otkrili su ih majstori i prijavili odgovornim drugovima ali je naređenje bilo – moluj.

Ta tema je ponovo bila aktuelna šezdesetih godina, pa potom i osamdesetih , ali nije učinjeno ništa. U međuvremenu, u institucijama kulture je došlo do smene generacija. Cela svar je potonula još dublje u zaborav.

Obzirom da zgrada danas zahteva celokupnu obnovu, možda sada i nije svrsishodno restaurirati detalje.

 

 

Ipak, da se ne zaboravi, da podgrejemo malo i tu temu.

U jednoj ranijoj diskusiji smo na osnovu ove jedine slike, pretpostavili da je ovo izlaz prema Korzou. Verovatno jer svetlost koja dolazi kroz vrata levo, izgleda kao dnevna. Međutim, iako je taj deo prekomponovan 1942. godine, iznad ulaza i danas stoje stari prozori kojih ovde nema. Prema tome ovo mora biti pozicija nasuprot ulazu, sa druge strane predvorja.

 

Na fotografiji iz osamdesetih, Janoš Šinko, tada penzioner, pokazuje mesto gde su slike.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR