Tajni sastanak pet država zbog Čabe Dera

Multilateralni sastanak predstavnika država koje su raspisale poternicu za plaćenim ubicom Čabom Derom i traže njegovo izručenje održan je pre desetak dana u Hagu, rečeno je za “Blic” u Ministarstvu pravde Srbije. Na sastanku su pored predstavnika Srbije učestvovali i predstavnici Mađarske, Holandije i Španije, kao i Češke, na čijoj je teritoriji uhapšen i koja sada treba da odluči kojoj će državi da ga izruči. Tokom sastanka sve države su predstavile svoje predmete zbog kojih traži izručenje

Detalje sastanka, međutim, nije bilo moguće saznati, a konačnu odluku doneće češko ministarstvo pravde.

I sam sastanak – konkretna lokacija, vreme, sastav delegacije – držan je u potpunoj tajnosti. Der je 1. marta uhapšen u Pragu s lažnim dokumentima, oružjem i opremom za maskiranje.

Srbija je molbu za izučenje Dera poslala Češkoj prošlog meseca, jer ga traži zbog hladnokrvnog ubistva Nebojše Miloševića u beogradskom naselju Banovo brdo, 5. januara ove godine. Holandija, Španija i Mađarska takođe ga traže zbog ubistava izvršenih u tim državama.

Der, koliko je poznato, ima srpsko i mađarsko državljanstvo. Srbija je za njim raspisala poternicu sredinom januara zbog sumnje da je direktni izvršilac ubistva Miloševića. Njegov saučesnik u tom delu je, kako se sumnja, Alen Cigler, zvani Mačka, koji je uhapšen u januaru i nalazi se u pritvoru. Der i Cigler se sumnjiče za krivično delo teško ubistvo na podmukao način u saizvršilaštvu. Češko pravosuđe će morati da vaga kojem će od četiri zahteva za izručenje Čabe izaći u susret. Pored ostalih uslova trebalo bi da ceni njegovo državljanstvo, težinu krivičnih dela za koja je tražen i dokaze koje mu svaka od država dostavi.

Mađarska: dnk s uviđaja

Čaba Der sumnjiči se da je na parkingu u Budi­mpešti 20. septembra prošle godine ubio Lasla V.

Holandija: dva snimka sigurnosnih kamera

Der je osumnjičen za ubistvo Ivana Serdarušića u Amsterdamu, a u prilog tome objavljena su dva snimka: iz restorana gde je počinjeno ubistvo i Der nekoliko minuta kasnije nedaleko odatle.

Srbija: snimak ubistva

Nesporan dokaz protiv Dera je snimak egzekucije Nebojše Markovića na Banovom brdu, gde se vidi ubičino lice. Pored toga, kao dokaz je uzet i “punto” kojim se osumnjičeni odvezao.

Španija: tragovi na mestu zločina

Prema saznanjima “Blica”, španska policija zatražila je njegov DNK  kako bi ga uporedila sa materijalnim tragovima koji su ostali za napadačem koji je 2017. u Barse­loni prišao Nebojši Stojk­oviću i njegovom prijatelju Dejanu Jusufoviću. Napadač je izvukao oružje i pucao u Stojkovića, kojeg je teško ranio pog­odivši ga sa tri metka.

Češka: falsifikovana dokumenta

Deru se u Češkoj stavlja na teret falsifikovanje dokumenata i ilegalno posedovanje oružja jer je prilikom hapšenja u hotelu “Amadeus” u Pragu gde se krio pronađeno više dokaza protiv njega. Pronađeni su dva pištolja, falš dokumenta i perika.

 

BlicKOMENTARI

  1. Firstlady kaže:

    Au pa ti si faco najebo debeloooo mada mozda i treba da ostaneš napolju da se međusobno gamad pobiju i očiste svet od “dobrih ljudi”

  2. Istina... kaže:

    Dajte, o Svetski “dobrocinitelji”, javnosti sto vise Zla.

  3. Arkan kaže:

    Caba der ubija na ler

OSTAVITE KOMENTAR