Tamaš Kajdoči – Sledeće nedelje počinje Svetsko prvenstvo u dizanju tegova

Naredne nedelje u Saudijskoj Arabiji počinje Svetsko prvenstvo u dizanju tegova. Na tom takmičenju boje naše zemlje braniće Subotičanin Tamaš Kajdoči, kome je pre svega cilj da sa podignutom težinom ostvari normu za naredne Olimpijske igre.

Godina za Tamaša Kajdočija nije počela dobro. Na Evropskom prvenstvu je doživeo povredu kvadricepsa, međutim mladi Subotičanin se veoma brzo oporavio i na Gran priju u Kubi već je postigao sasvim zadovoljavajući rezultat.

Izvor: RTV

Tamaš i njegov trener međutim znaju koje težine treba podići na Svetskom prvenstvu kako bi se ostvario očekivani plasman.

„U Planu nam je, odnosno ja planiram da ponovo podignem 180 kilograma u trzaju, to je jedan od ciljeva, i u izbačaju preko 225-226 kilograma. Nadamo se da bi taj rezultat bio dovoljan za kvalifikovanje na Olimpijske igre”, objašnjava Tamaš Kajdoči, reprezentativac Srbije u dizanju tegova.

„Očekujemo lične rekorde da obori ili da se približi svojim najboljim rezultatima i nacionalnim rekordima. Ako u tome uspe, ako uspe preko 400 kilograma totala da podigne, recimo jedno 405 ili 410 u nekim idealnim uslovima, trebalo bi da bude u prvih deset, a to bi značilo direktnu kvalifikaciju”, dodaje Tamašov trener Ervin Rožnjik.

Tamaš već godinama redovno učestvuje na međunarodnim takmičenjima i veoma dobro poznaje konkurenciju, pre svega one dizače tegova sa kojima će se boriti za plasman na Olimpijske igre.

„Tu sa kojima smo blizu u težinama, imam protivnika iz Izraela, iz Češke, tu je i jedan Francuz koji ima iste te težine, a na svetskom nivou recimo još sa Novog Zelanda imam jednog protivnika, sa kojima smo tu blizu sa težinama”, ističe Kajdoči.

„Tamaš je još uvek mlad s obzirom na to da su superteškaši uglavnom najjači sa 30-35 godina. On ima 25 godina tako da je veoma rano počeo da ostvaruje ogromne rezultate. Mislim da još ima prostora, ima vremena, ali mislim da je sada svakako najbliži Olimpijskim igrama, sada su mu najbolji uslovi i sada je ta šansa koja treba da se iskoristi”, dodaje Rožnjik.

Svetsko prvenstvo u Rijadu održava se od 4. do 17. septembra.

„Tamaš počinje završne pripreme, odnosno sada je već na visokom intenzitetu, što znači da sada diže najveće kilaže. Nakon toga sledi oporavak, tih zadnjih sedam dana kada oporavljamo zglobove i ligamente, tada je malo smanjen intenzitet treninga. On nastupa poslednji dan, tada je superteška kategorija, mislim da je u pitanju 17. ili 18.septembar. Ne znam kakvi su uslovi, Saudijska Arabija nikada nije organizovala takmičenje, niti imaju neku dizačku infrastrukturu, ali ono što je sigurno imaju jako puno para i trenutno su uložili ogromna sredstva u Svetsko prvenstvo. Mislim da će uslovi biti dobri, ako bude imao dobar dan mislim da možemo mnogo toga da uradimo”, optimista je Ervin Rožnjik.

„Ne volim nikada unapred da kažem da će biti dobro. Ja se nadam da sada već neće biti nikakvih povreda, da će i dalje treninzi dobro ići i potrudiću sa da dam sve od sebe na takmičenju”, skroman je Tamaš Kajdoči.

Ukoliko u Saudijskoj Arabiji na ostvari željeni rezultat, mladi Subotičanin će imati još jednu priliku za plasman na Olimpijske igre, a to je Svetski kup koji se u decembru održava u Dohi.

RTVKOMENTARI

  1. croat kaže:

    Meni se dizanje tegova cini bas kao opasan sport po zdravlje. Prije petnaest godina vedeci dzak iz Yuga sam povredio kicmu i dan danas se ponekad patim. Svom detetu nebi saveovao da se bavi sa njim.

OSTAVITE KOMENTAR

9 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: