Tamna strana palićkog prečistača

Otpadne vode koje se ispuštaju u Palić prečišćene su više od 90 odsto, ali stručnjaci za zaštitu životne sredine kažu da je uređaj za smanjenje fosfata i azota i dalje najveći „zagađivač” Palića.

 

Smatra se da oko 80 odsto fosfata i azota u jezerskoj vodi dovodi do bujanja algi, što je uslovljeno radom ovog uređaja.

 

– Prečistač je radio po evropskoj direktivi 91/271 iz 2001. godine po kojoj je predviđeno da prisustvo nitrita u otpadnim vodama kod osetljivih recipijenata bude oko jedan miligram po litru. Naš prosek prošle godine bio je 0,48 miligrama po litru – kaže Đerđ Šugar, tehnički direktor JKP „Vodovod i kanalizacija”.

 

Međutim, kako se čulo na nedavno održanom okruglom stolu posvećenom rešavanju jezera Palić, sa ovakvim prosekom prečistač godišnje u jezero saspe pet tona nitrata, što je za ovu vodu nestabilne i osetljive ekološke ravnoteže preveliko opterećenje.

 

U „Vodovodu i kanalizaciji“ kažu da trenutno nije realno očekivati da se obave dodatna ulaganja u visini od nekoliko miliona dinara, kako bi se smanjio i ovaj unos nitrita, jer je sada bitnije korektno održavanje stabilnog rada prečistača.

 

– Praksa je da se godišnje za održavanje postrojenja ulaže jedan odsto njegove cene, a u našem slučaju, kada je prečistač vredeo oko 18 miliona evra, to bi značilo da godišnje za održavanje utrošimo bar 150.000 evra, a mi smo daleko ispod te sume. Sistem već pet godina radi i održavanje bilo bi neophodno – kaže Šugar.

 

 

Prečistač ima još jedan veliki problem za koji se za sada ne nazire rešenje. Nakon čišćenja vode u njegovim lagunama ostaje znatna količina mulja, koja se isušuje u posebnim digestorima.

 

Nakon toga, dobijaju se „pogače“ mulja koje nemaju gde da se odlažu. Urađene su analize, od gradskog zavoda za javno zdravlje do superanalize i analiza instituta u Vinči i svi su pokazali da je reč o neopasnom otpadu, punom fosfora i azota, koji ima odlike komposta, objašnjava Gligor Gelert, direktor resursa i kontrole.

 

Nakon oglednih zasada, koje su radili sa stručnjacima iz mađarskog Kečkemeta, pokazalo se da je ovaj mulj odlično đubrivo.

 

Na godišnjem nivou prečistač „proizvede“ oko 3.000 tona ovog mulja koji bi mogao imati ekonomsku primenu u poljoprivredi.

 

Umesto koristi, on za sada zadaje glavobolju „Vodovodu i kanalizaciji“ koji ga odlaže u lagunama uz prečistač. Na taj način, prilikom svake kiše, posredno, u Palić se opet spira fosfor i azot koji je teškom mukom odstranjen.

 

– Teorijski to je tačno, mi još u lagunama ne beležimo veću koncentraciju nitrita, ali je pitanje kada će se na vodu odraziti to što uz nju lagerujemo mulj. Pokušali smo u više navrata da sa lokalnom samoupravom pronađemo mesto gde bismo ga odlagali, ali to za sada još nije rešeno – kaže Šugar.

 

POLITIKAKOMENTARI

 1. miXa kaže:

  Pa zar ne može neki dogovor sa nekim poljoprivrednim gazdinstvom ako je dobar kao đubrivo taj mulj. Neka ga daju po ceni koja je manja od klasičnih đubriva ili, što da ne, za džabe. Neka troškovi budu samo transport mulja do njive, koju će snositi poljoprivrednik. I taj problem rešen.

 2. Penzioner kaže:

  A na novim racunima za vodu uveden je jos jedna rubrika za precistac znaci opat cemo mi finansirati njihovo neznanje

   

 3. suboticanin kaže:

  @miXa

  tako mislis ti, ja i jos 99% stanovnistva, ali to nije kljucno pitanje. Onih 1% sto nam kroje kapu i dalje ne zna kako da se “ugradi” u tu tvoju pricu, a jos podela po stranackom kljucu… uh, mnogo je to glavobolje. bolje nek se spira tamo gde jeste…

 4. BELA kaže:

  Zasto jednostavno ne odvode otpadnu vodu u Tisu??!! Mnogo logicnije, jeftinije i jednostavnije nego dovodjenje vode iz Tise (i to uzvodno).

 5. zorandjala kaže:

  BELA:

  Zasto jednostavno ne odvode otpadnu vodu u Tisu??!! Mnogo logicnije, jeftinije i jednostavnije nego dovodjenje vode iz Tise (i to uzvodno).

  jeli a zasto ti nenapravis svoj precistac pa nemoras nigde pustati otpadnu vodu.ili mislis da tisa vec nije dosta zagadjena. hvala ti sto si dobro razmislio.

 6. Don Kihot kaže:

  Vodovod ne moze da prodaje mulj jer za to nije registrovan,ne moze ni dzabe da ga daje jer nema sertifikat o zdravstvenoj isprasvnosti.Ko hoce moze da ga nosi na sopstvenu odgovornost

 7. Rođeni Subotičanin kaže:

  Prvo treba edukovati stanovništvo da upolamanje stavi deterdženta u vešmašinu + dastavi Natrijum karbonata (Na3CO2) što je ekološko opravdano. Smanjuje se korišćenje deterdženta, štedimo novac, efekat pranja se povećava a usput čuvamo životnu sredinu. 
  Naravno postoje još ekološko opravdanije metode za pranje, ali čak i ovo što sam napisao je već neki korak napred.

  Drugo: 300-500 m oko jezera i dotoka trebalo da budu samo organska proizvodnja bez dodatno opterećenjem veštačkim đubrivom. Najbolja rešenje bi bilo napraviti pašnjake i livade sa autoktonim rasama.

  90% ne traži nikakvo dodatno ulaganje samo je potrebno promeniti razmišljanje. E ovo zadnje je najveći problem ne samo kod građana nego i kod političara.  

 8. Anonimni kaže:

  Za gospodu strucnjake,KAP VODE SA PRECISTACA NE MORA DA UDJE U PALIC<KAO STO GOSPODA IZ VODOVODA ZNAJU A PRAVE SE BLESAVI NA KRAJU TRECEG SEKTORA POSTOJI KANAL KOJI ODVODI VODU OKO PALICA TAKO DA U CETVRTI SEKTOR NE MORA DA SE UPUSTA VODA IZ PRECISTACA!!!!!!!!!! SAMO TREBA DA SE KANAL DOVEDE U FUNKCIJU A TO JE JAKOOOO MALA INVESTICIJA U ODNOSU KOLIKO SU NEKI DOGLI NOVCE ZA PRECISTAC!!!Ali to verovatno nekom ne odgovara jer vise nece biti kraduckanja!!! Stvarno je dosta zamazivanja oci sa ovim precistacem i Palicem to je samo rupa bez dna i razlog i izgovor zasto placamo najskuplju vodu u Srbiji.

 9. dani kaže:

  znaju oni jako dobro sta rade,kad bi ocistili palic niko na bazene ne bi isao,kakve im onda koristi od toga:D znaju oni kako bi i sta trebalo al im ne ide u prilog 😀

 10. pajo kaže:

 11. pajo kaže:

  zorandjala:

  BELA:

  Zasto jednostavno ne odvode otpadnu vodu u Tisu??!! Mnogo logicnije, jeftinije i jednostavnije nego dovodjenje vode iz Tise (i to uzvodno).

   

  jeli a zasto ti nenapravis svoj precistac pa nemoras nigde pustati otpadnu vodu.ili mislis da tisa vec nije dosta zagadjena. hvala ti sto si dobro razmislio.

  O a mozda bi ta otpadna voda dobrodosla kapetanskom ritu ili velebitu Bela!!!

OSTAVITE KOMENTAR