Tangijeve slike bizarnih formi

Rejmon Žorž Iv Tangi (1900 – 1955) bio je poznati francuski slikar nadrealista čija dela predstavljaju apstrakciju sveta iz snova koja kod posmatrača izazivaju osećaj misterije i nedorečenosti. Za njegov umetnički put ključne su bile dvadesete godine prošlog veka kada je upoznao slikara Andrea Bretona i prisustvovao prvoj izložbi nadrealista (1924), koji je kao pokret formiran u duhu revolta sa nastojanjem da uvede novi estetski princip u tradicionalni evropski kulturni model umetničkog stvaralaštva. Veliki uticaj na njegove ideje, kao i na čitav pokret, imali su filozofi Sigmund Frojd i Karl Gustav Jung kao i pesnici Pol Valeri i Artur Rembo.

Tangijev jedinstveni pristup slikarstvu pomogao je da se definiše nadrealistički pokret i oblikuje njegova estetika. Rani radovi u kojima često dominira prepoznatljiv otvoreni pejzaž ispunjen čudnim predmetima, uticao je na mnoge druge nadrealiste, pa čak i Salvadora Dalija. Svoju prvu samostalnu izložbu imao je 1927. godine.

Vremenom je njegov stil sazreo. U svojim radovima počinje prikazivati duboke vidike, plaže sa otvorenim horizontom u izmaglici, gde nema jasne granice između morske površine i neba. U ovaj apstraktni prostor postavlja neobične glatke forme nalik na šljunak, postepeno se udaljivši od predstavki lebdećih elemenata u korist oblika postavljenih na tlu.

,,Moj život, beli i crni“

,,Sunce u koferu za dragulje“

Njegove slike često prikazuju bizarne forme koje imaju za cilj da izazovu nesvesni um kod posmatrača, navodeći ga da istraži zagonetnu i naizgled haotičnu kompoziciju. Svi ti misteriozni oblici koji se kovitlaju u čudnom i imaginarnom pejzažu često su prožeti ljudskom figurom koja kao da sugeriše skriveni narativ, prepušten gledaocu da ga tumači. Umetnik je ovakvim stilom nastojao da stvori svet u kojem pokušava da demistifikuje skrivene dubine ljudske psihe, dubinu podsvesti i nedokučivu prirodu samog postojanja.

,,Mama, tata je ranjen“

Poznat je po eksperimentima sa tehnikom automatizma smatrajući da stvaranje bez unapred pripremljenih planova i ideja, spontano i na čistom instiktu otvara tajne nesvesnog uma.

,,Slika se razvija pred mojim očima, otkrivajući svoja iznenađenja dok nastaje. To mi daje osećaj potpune slobode i zbog toga nisam u stanju da unapred napravim plan ili skicu.“ (Iv Tangi)

Bio je fasciniran morskom florom i faunom, te je često slikao zamagljene forme vodenih stvorenja i vegetacije.

,,Neodređena deljivost“

,,Smrt posmatra svoju porodicu“

,,Gašenje beskorisnog svetla“

,,Tamo pokret još nije prestao“

Gotovo sva njegova dela ispunjena su fantazmagorijom koja stvaraju nestvarne perspektive, dočaravajući oniričnu, bezvremensku atmosferu u kojoj vlada tišina. Ona predstavljaju odraz njegovog unutrašnjeg sveta i stalne borbe sa mentalnim zdravljem koja doprinosi uznemirujućoj prirodi njegovih dela.

Bio je plodan umetnik sa veoma uspešnom karijerom. Dela su mu veoma priznata i zastupljena na mnogim izložbama širom sveta. Njegov uticaj na celokupan nadrealistički pokret i modernu umetnost je od neprocenjivog značaja.

 

Borivoj VujićKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 37 = 43

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: