„Tatravagonka“ ulaže dva miliona evra u „Bratstvo“

Kompanija „Tatravagonka“ iz Slovačke uložiće dva miliona evra u novu opremu u subotičkoj fabrici vagona „Bratstvo“, najavljeno je danas prilikom puštanja u rad nove kompresorske stanice u ovom preduzeću.

 

Novo postrojenje svečano su pustili u rad predsednik Upravnog odbora Tatravagonke, koja je većinski vlasnik „Bratstva“ Aleksej Beljajev i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić.

 

Beljajev je podsetio da je njegova kompanije preuzela „Bratstvo“ pre nešto više od godinu dana, i da puštanjem u rad kompresorske stanice počinje investicioni ciklus u ovoj kompaniji.

 

Prema planovima koje je izneo Beljajev, u narednih godinu dana biće izgrađeni novi pogoni za peskarenje i farbanje vagona, kao i nova linija za obrtna postolja.

 

Predsednik UO Tatravagonke je izjavio da su plate radnika od momenta preuzimanja redovne, a da je uposleno 230 ljudi.

 

„Mesečno se remontuje za naše i potrebe železnica Srbije između 40 i 50 vagona, a proizvode se delovi za prvu ugradnju u teretnim vagonima koje proizvodimo u Slovačkoj. To sve stvara preduslove za ponovno pokretanje serijske proizvodnje vagona u Subotici“, rekao je Beljajev.

 

U subotičkoj fabrici vagona „Bratstvo“ posle privatizacije od strane preduzeća „Vladel“ početkom 2000, devet godina kasnije našlo se na ivici stečaja, a radnici su štrajkovali i glađu.

 

Naporima Saveza samostalnih sindikata, lokalne samouprave, Vlade Vojvodine i Vlade Republike Srbije, preduzeće je prvo podržavljeno, tako što je većinski vlasnik prepisao 55 odsto svojih akcija državi.

 

Preduzeće je zatim 21. marta prošle godine i prodato strateškom partneru – slovačkoj Tatravagonki iz Poprada.

 

Gradonačelnik Subotice je prilikom današnje posete fabrici taj datum označio kao „zaustavnu tačku“ daljeg propadanja preduzeća i početak njegovog razvoja.

 

„Lokalna samouprava će i ovom investitoru uvek stajati na raspolaganju za sve probleme i zahteve koje budu imali“, rekao je Vučinić.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR