Tavankutska ambulanta

Izgrađena krajem osamdesetih godina prošlog veka Tavankutska ambulanta iako još u podnošljivom stanju-pamti i bolje dane.

Silne reorganizacije  u skoro svim segmentima društva dovele su do toga da se zdravstvo srozalo na, čini se, najnižu lestvicu od svoga postojanja. Sve to se odrazilo i na rad Tavankutske ambulante.

crveni krst

U prošlosti je u ovoj ambulanti radio stomatolog, ginekolog, pedijatar, postojala je laboratorija. Lekari su radili u dve smene, po nekada i dva u smeni. Radile su i po dve medicinske sestre, ambulanta je posedovala i svoj sanitet.

Sada toga svega nema i ne samo u Tavankutu nego je ovo problem i u drugim mestima. Ipak, Tavankut kao mesto ima svoje specifičnosti. Razuđenost od 96 kvadratnih kilometara sa lošom putnom infrastrukturom  i sa naseljima Gornji i Donji Tavankut, Ljutovo, Mala Baja, Kaponja i deo Male Bosne itekako zadaje glavobolje i lekarima i pacijentima. Neretko se zna desiti da lekar u toku smene mora izaći na teren, pacijenti sve to vreme čekaju i imaju sreće ukoliko se nađu u prepodnevnoj smeni i još bolje ako toga dana ima i druga smena. Ukoliko nije tako tada se pacijenti mogu razići svojim kućama.

Dodatno opterećenje je i veliki broj sezonskih radnika koji svakodnevno dolaze na rad u navedena naselja, zatim tu je sve zastupljeniji seoski turizam, tu su migranti ponekada  u velikom broju. Inostranih kamiona u Tavankut dnevno uđe i po desetak mnogi  vozači tu i noće, neki meštani koji su se odselili za grad svoje kartone su ostavili u Tavankutu jer, kako kažu, ipak im je brže na red doći u Tavankutu nego u gradu.

Prošle zime koja je bila ekstremno hladna u ambulantnoj kotlarnici je došlo do havarije na kotlu-kvar  do dan danas nije otklonjen.

Ukoliko je nekome potreban lekar tada se mora obezbediti vozilo za prevoz lekara do pacijenta ili obrnuto. Hitna pomoć iz Subotice neretko čak i na ozbiljne pozive jednostavno ne izlazi jer  kažu da nemaju vozila.

Pet hiljada stanovnika, što odraslih što dece, trpi zajedno sa Tavankutskim medicinarima sve ove reorganizacije, natezanja i raznorazna prepucavanja mnogi neverujući da usprkos  tome što su izdvajali za sve da bi imali osnovno pravo na zdravstvenu zaštitu  i usprkos razvoju sela nemoćno gledaju kako im se uskraćuje sve ono za šta su odvajali od svojih usta.

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR