TE LUDE DVADESETE…(Bilo jednom na Paliću 2.deo)

Evo jedne zabeleške od leta 1919. godine, tadašnjeg gradonačelnika Stipana Matijevića o poseti Regenta Aleksandra Karađorđevića Paliću :
„Pred večer iziđosmo na Palić. Njegovo Visočanstvo prošetao je više puta po parku i posmatrao jezero. Tačno u 8 sati otpoče igranka u svim prostorijama kupališne zgrade (Kursalona). Njegovo Visočanstvo je bilo veoma raspoloženo, više dama je udostojilo da se s njim razgovara, pa je sav veseo učestvovao u jednoj narodnoj igri.“

Stanimo ovde i obratimo pažnju na jedan detalj : „Više dama je udostojilo da se s njim razgovara.“ Iako je, nesumnjivo , Prestolonaslednik najviši gost, dame su te koje će nekoga da udostoje svog društva. To govori mnogo o manirima tog vremena i o odnosu prema ženama u visokom društvu.

Slika

Na slici sa Palića iz 1922. je jedna davna mladost, tačnije dve moderne mlade Subotičanke, vršnjakinje dvadesetog stoleća: Zlata Vasiljević i njena drugarica Amelija.

Slika

Danas je Palić mirno i tiho mesto, idealno za odmor, ali u to vreme, bio je sve samo ne mir i tišina. Centar celokupnog kupališnog života na Paliću je KURSALON koji danas zovemo Velika terasa.
Ima dve velike prizemne terase, u prizemlju veliki restaurant, na terasama svira dnevno JAZZ bend. Tu je još Amerikan bar, letnji bioskop a na spratu velika koncertna i balska dvorana kao i Sporting klub Palić.
Ispred Kursalona je muzički paviljon gde koncertrira kupališna muzika.

Slika

A provoda je bilo na pretek : Igranke, kino predstave, boks mečevi, koncerti, turniri i takmičenja, pozorišne prestave, izleti u okolne šume i jezera, venecijanske noći, vatrometi i druge letnje zabave.

Slika

Vodič iz 1928. godine doslovno kaže:
„Kupalište je Palić naidealnije mesto u Jugoslaviji za teranje športa svake vrste na vodi. Isto tako imade Palić najlepša tenisigrališta u državi“

Pored vodenih sportova evo koji sportovi su se još terali: Pri Sporting – klubu : pucanje u glinene golubove, mačevanje, šah, auto – moto i konjske trke, polo i tenis. Postoji još i Lawn Tenis Club Subotica – Palić. Zimi na zaleđenom jezeru je klizanje a igra se i hokej.

Turistički deo Palića, oduvek je pripadao društvenoj eliti a običan puk se kupao na istočnoj, neuređenoj obali. Maja 1921., po postavljenju ing Koste Petrovića za glavnog gradskog inženjera, realizuje se projekat uređenja istočne obale koju danas zovemo Muški štrand. Konstantin Petrović osmišljava razvoj modernog grada i Palića sa akcentom na izgradnji parkova i sportskih terena. Tada najveće kupalište u zemlji dobija 600 kabina.Ovo kupalište se prostiralo duž obalu 350 metara.

Slika

Slika

Slika

Dno jezera je peskovito. Štrand je posebno bio povoljan za kupanje dece. Opisuje se da na ovom delu jezera dubina lagano raste. Duž cele obale se prostire divna peščana plaža puna krošnjastog drveća koje daje ugodnu hladovinu. Osim ovoga, postoji drveni mol koji ulazi u vodu sto metara i pogodan je za sunčanje. Bilo je i mogućnosti za zabavu. Štrand je bio snabdeven gimnastičkim spravama, klizaljkama i čamcima. Cele sezone je svirala muzika u velikom Štrand restoranu.

Slika

Slika

Posle Muškog štranda sledi sportski centar SOKLOVAC. Sport više nije privilegija samo bogatih i dokonih. 1926. godine Sokolsko društvo je otkupilo taj deo zapuštene obale i prionulo na posao betoniranja obale, izgradnje svlačionice, bunara, tuša… Uređena su tri odbojkaška igrališta, mesto za sprave, letnja spavaonica, kiosk, klupe, kuhinja, kuglana…Pored sportskih aktivnosti , to je prijatno mesto gde se održavaju igranke, svirke i druženja.

Slika

Razglednica sa Palića 1924. godine
Slika

Slika

„Pa i kad vas nema, duh moj k vama luta,
i uvek imam nešto da vam rečem,
pa i da vas sretnem po hiljadu puta,
vazda novi cvetak na grudi vam mećem“

Slika

LanskyKOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Par detalja iz tvog posta:

  "Pa i kad vas nema,duh moj k vama luta,
  i uvek imam nešto da vam rečem,
  pa i da vas sretnem po hiljadu puta,
  vazda novi cvetak na grudi vam mećem"

  Nema šta tako se piše razglednica nekome do koga ti je stalo a ne ko danas

  "Veliki pozdrav iz Budve! Ovde je super" :)

  Danas je Palić mirno i tiho mesto, idealno za odmor, ali u to vreme, bio je sve samo ne mir i tišina.

  Lanksy je l’ ovo posvećeno svima onima koji zagovaraju ideju o Paliću kao mirnom i tihom mestu koje je oduvek bilo takvo i gde je adut upravo ta tišina ili je to slučajno? :)

  Ovaj sadržaj Kursalona iliti Velike terase mi je nešto poznat. Veoma me podseća na trenutnu ideju o sadržaju u istom objektu.

 2. Lansky kaže:

  Evo ga Kursalon koji se odavno više ne zove tako. Kad kažeš Velika terasa , misliš da je to samo terasa. Stvar je u tome što je u neko doba bilo nezgodno izgovarati strane reči ako podsećaju na nešto bezobrazno. Recimo, nije bio KURAN nego KORAN ili junak iz "Alan Forda" nije bio SER Oliver nego Sir Oliver i svaki engleski plemić se oslovljavao kod nas sa SIR. Ima još tih primera, iz vremena prosvećivanja naroda, a on priprost pa se cereka na strane reči koje ga podsećaju na ONO.
  Slika

 3. coyote kaže:

  Velika terasa lepse zvuci, bez obzira na ONO :)

 4. Lansky kaže:

  "Modern film. zavod za pozajmljivanje filmova" , vlasnika Dragutina Ivanovića, u molbi za prikazivanje filmova na Paliću piše:
  "Ceneći visoki značaj Palića, nameran sam da svakog praznika ili svečanosti priređujem na samom jezeru besplatne bioskopske predstave, Venecijanske večeri kao i velike vatromete, tako da Palić bude zaista jedno veliko svetsko kupalište a ne mesto za šibere i lako avanturisanje"

  Mačevaoci na Velikoj terasi
  Slika
  Slika

 5. Marijabogdan kaže:

  Bilo i samo mozemo zaliti za necim lepim sto vise nikad biti nece.

 6. Mira Tomany kaže:

  Studirala sam u Subotici 1968 i 69. Za to vrijema često sam boravila u kući g. Stipana Matijevića gdje su tada zivjeli njegovi nasljednici i druzila se s njima.U toj kuci se još po svemu osjećao i te kako duh toga vremena.Naravno odlazili smo i na Palić i još su se nazirali ostaci opisanog vremena ali takvog zivota tamo vise nije bilo.Nama je i tada bilo lijepo, bili smo mladi,a mladost je sama po sebi lijepa.

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: