Tehnička škola „Ivan Sarić“ zbog Simensa traži novi smer

Tehnička škola „Ivan Sarić“, kako bi zadovoljila sve zahtevnije potrebe tržišta rada, zatražila je od Ministarstva prosvete da dozvoli otvaranje novog nastavnog profila bravar-zavarivač. On je deficitaran već godinama, a u školi postoji samo smer bravar, za koji se nastava odvija po starom programu.

 

zavarivac

 

S druge strane, kompaniji „Simens“, koja posluje u gradu na severu Bačke, ovaj kadar će dugoročno biti potreban, tako da zanatlije ovog profila ne bi trebalo da imaju problema da se zaposle.

 

– Razgovori s predstavnicima „Simensa“ su obavljeni. Ako bi program bio otvoren i nastava počela već naredne školske godine, đaci bi na praksu odlazili u tu kompaniju i upoznali se s najsavremnijim načinom rada – kažu u Tehničkoj školi.

 

Ministarstvo prosvete je, inače, raspisalo konkurs za nove smerove, a prednost će imati one školske ustanove koje imaju partnere-preduzetnike, od kojih se očekuje da u svojim pogonima organizuju praksu.

 

– Završavam za bravara, ali već znam da varim i nadam se da ću se zaposliti u „Simensu“, jer je to velika i uspešna firma. Ali, voleo bih da radim i u „Subotica transu“, gde već imam praksu u popravkama autobusa – ističe učenik Konard A.

 

Tehnička škola „Ivan Sarić“ ima dugogodišnju saradnju sa „Elektroremontom“, u kojem su se zaposlili mnogi bivši đaci elektro-mehaničari za mašine, opremu, termičke i rashladne uređaje, dok se planira saradnja i sa „Tatravagonkom“, „Cim gasom“, „Tehno servisom“…

 

Kompanija „Svarovski“, koja već uveliko gradi pogone u Slobodnoj zoni, tražila je od škole da preporuči 30 bivših đaka koji bi radili na obradi stakla na CNC mašinama.

 

VEČERNJE NOVOSTIKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR