Tekunice se premeštaju na bezbedno stanište

Javno preduzeće „Palić-Ludaš” u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom i Institutom „BioSens” iz Novog Sada i Nacionalnim parkom „Kiškunšag” tokom jula i avgusta realizuje aktivnosti premeštanja tekunica sa lokacija koje, prema proceni Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, nisu adekvatne za njihov boravak i opstanak.

tv subotica


Ova vrsta glodara iz porodice veverica, koja je strogo zaštićena vrsta u našoj zemlji, premešta se u zaštićeno područje Subotičke peščare, u blizini Jasenovačke šume, iz atara Čantavira i Bikova.
Tekunice se hvataju uz pomoć specijalizovanog kaveza-živolovke sa postavljenim mamcem, u ovom slučaju jabuke, markiraju se čipovima u cilju praćenja i nastavka istraživanja, a potom puštaju u novo stanište, gde će im, dok se ne aklimatizuju, biti obezbeđeni čuvanje i dohrana.
Premeštanjem tekunica, u Subotičku peščaru će, nakon više decenija, biti vraćena vrsta koja je ključna za funkcionisanje stepskih ekosistema.
Do sada je iz staništa koja im prirodno ne odgovaraju u zaštićeno područje premešteno 39 jedinki tekunice.

TV Subotica


KOMENTARI

 1. Trovach kaže:

  Tekunice su nekada bile smatrane za poljoprivredne stetocine. To je bilo zbog toga sto je uvek deo njiva ostajao neobradjen. Sada se ore bukvalno svaki metar, koji cesto ni nije u vlasnistvu. Tekunice samo zele svojih nekoliko kvadratnih metara koji nece biti preorani. Ono malo klipova sto ce pojesti jedna ugrozena vrsta ne moze ugroziti proizvodnju kukuruza na milionima hektara.Moj posao je da prodajem pesticide, ali mi je krivo kada se oni koriste protiv ugrozenih vrsta. Pokusajte da se setite kada ste poslednji put videli leptira makazara, ili plavca. Danas i kupusar postaje retkost.

 2. Tt kaže:

  Bravo trovac

 3. Tramp kaže:

  Eto ti sad , tekunice ,
  svasta .Kako sad da ispostujemo njihova prava. Nema druge mora se povecati broj zaposlenih “ strucnih“ osoba u JP Palic Ludas ,naravno u upravnom odboru firme .

OSTAVITE KOMENTAR

+ 35 = 36

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: