Telenor polaže optički kabl u Subotici

Prethodnih dana je otpočelo raskopavanje duž Segedinskog puta.

 

U pitanju je polaganje optičkih kablova na zahtev kompanije Telenor.

 

Magistralni vod će ići trasom od Otvorenog univerziteta, ulicama Vase Stajić, Đure Đaković i Bose Milićević do Segedinskog puta. Kabl će biti položen od Segedinskog puta preko Palića do Martonoša.

Picture 001

 

Picture 003

Picture 005KOMENTARI

 1. asdasd kaže:

  Bog Ti pomogo"

 2. Pametnjaković kaže:

  To što se polaže optički kabel je dobro i u redu je, jer će položen kabel doneti brži prenos signala u telekomunikacijama.

  Međutim, sigurno su planirali ove poslove, pa mi baš nije jasno zbog čega ovakav posao nisu odradili za vreme dugačkog leta i jeseni, kada su i vremenski uslovi dobri a i dani su onda još bili dugački.

  Našli su trotoar da prekopavaju ispod željezničkog nadvožnjaka baš sada pred božićne praznike. 

  Gazimo tamo po blatu i glini već danima, danas je i poledica bila, tamo je inače kritično hodati pešacima kada je zaleđeno, čak i kada nema blata. 

  Nadam se da će brzo odraditi to, zabetonirati i oprati, jer ta glina i blato samo od sebe neće nestati posle ovih radova, to je sigurno.

 3. Vajt kaže:

   

  Pametnjaković: To što se polaže optički kabel je dobro i u redu je, jer će položen kabel doneti brži prenos signala u telekomunikacijama. Međutim, sigurno su planirali ove poslove, pa mi baš nije jasno zbog čega ovakav posao nisu odradili za vreme dugačkog leta i jeseni, kada su i vremenski uslovi dobri a i dani su onda još bili dugački. Našli su trotoar da prekopavaju ispod željezničkog nadvožnjaka baš sada pred božićne praznike.  Gazimo tamo po blatu i glini već danima, danas je i poledica bila, tamo je inače kritično hodati pešacima kada je zaleđeno, čak i kada nema blata.  Nadam se da će brzo odraditi to, zabetonirati i oprati, jer ta glina i blato samo od sebe neće nestati posle ovih radova, to je sigurno.  

  ne brini brigu da srpskog božića će biti očišćen od gline…

 4. Anonimni kaže:

  i kroz tu malu opticku rupicu mozemo gledati kako tonemo u bedu !!!!

 5. horvat attila kaže:

  toti nije srpski bozic  nego pravoslavni ni neznas sta slavis sramota

   

 6. Gospon kaže:

   

  horvat attila:

   

  toti nije srpski bozic  nego pravoslavni ni neznas sta slavis sramota

   

   

  Nije ni ovo tačno.To nije "pravoslavni" Božić nego JULIJANSKI Božić.Jer ima pravoslavaca koji slave Božić po Gregorijanskom kalendaru,kao i obratno,ima grkokatolika koji slave Božić po starom,Julijanskom kalendaru.Dakle,nema "katoličkog" ili "pravoslavnog" Božića.Stvar je samo u kalendaru.

 7. Tief kaže:

  Bravo Attila! Takvi koji lupetaju gluposti o srpskom Bozicu i "nasoj" Novoj godini  bolje i da ne slave. I onako ne znaju osnovne stvari…
  Sve promene su dobrodosle, aovaj kabel mi deluje i kao korak napred 🙂 Prezivece se i to raskopavanje a onda cemo da uzivamo 🙂

 8. Klempur kaže:

  Polaganje kabela se može obaviti na dva načina: 1) direktno u zemlju ili 2) u kabelsku instalaciju. Sudeći po fotografijama u pitanju je prva varijanta.
  Propisima je regulisano da se kod direktnog polaganje kabela u zemlju, u naseljenim mestima, mora poštovati dubina ukopavanja koja iznosi 70-90 cm. Zatim, da horizontalna udaljenost od željezničkog nasipa bude u rasponu od najmanje 0,5 do 1 metar. Ukoliko se ta udaljenost ne može postići onda se moraju primeniti posebne mere zaštite kao npr. zaštitne cevi od betona i sl.

  Sudeći po fotografijama Telenor pojma nema o propisima ili namerno neće da ih poštuje (zbog troškova). Interesuje me šta rade nadležne inspekcije i gradske službe?!

 9. Lansky kaže:

  PomozBog ne odustaje

 10. freelancer kaže:

  Evo ukratko kako izgleda polaganje optičkog kabla u Italiji:

  Dve nedelje pre polaganja kabla, na ulici su postavljeni znaci zabranjeno zaustavljanje i parkiranje, sa dopunskim tablama sa datumom i vremenom od 8 do 18h. Na svakih 300-400 metara je bio drugi datum (naredni dan) na dopunskoj tabli, kada saobraćajni znak važi. Ujutro navedenog dana (na prvoj deonici), krenula je EKIPA od 15-tak radnika U KOLONI. Prvi je pneumatskim čekićem razbijao asfalt u širini od 0,5 metara… Odmah iza, dvojica sklanjaju lomljeni asfalt, jer iza njih ide mali rovokopač (baš mali, jedva veći od fergusona) i uskom kašikom raskopava do dubine nešto veće od metra. ODMAH iza su trojica koji polažu plastičnu cevčugu sa optikom, a posebna ekipa (od takodje tri člana) ubacuje gotove betonske elemente i pravi šahte na odredjenim tačkama. Posle iskopanih par stotina metara, onaj rovokopač se vraća na početak i zatrpava rov sa VEĆ položenim kablom i odmah iza njega ide čovek sa malim žabcem i nabija zatrpani rov… Uveče, na kraju dana, vraćajući se kući (8 uveče), SAMO na kraju te deonice se video mali raskopani pravougaonik (obeležen trakama) i iz njega viri kraj one plastične cevčuge. Ostatak deonice ASFALTIRAN, počišćen (metlom) i znaci uklonjeni. JEDINO po čemu se poznavalo da se tu nešto radilo je tamnija boja asfalta u širini od pola metra. Čak ni po visini nije odstupala. RAVNO.

  Da skratim, posle pet radnih dana je položen kabl na deonici nešto većoj od kilometra, s tim da se na kraju petog dana videlo samo pet šest novih šahti I traka tamnijeg asfalta (novopostavljenog).

  U čemu je fora? U ORGANIZACIJI posla. Ekipa od petnaestak ljudi i pet dana posla.

OSTAVITE KOMENTAR