Tenis u doba kolere

Kada je Rodni rekao da je porodica Troter stara i da potiče još iz vremena KUGE, mislio je valjda na srednji vek, jer kuga, lepra i slične jezive bolesti, jesu  jedna od prvih stvari koje nam padnu na um kada se pomene to doba.

Prateći četiri jahača apokalipse, može se videti da to nije slika samo srednjeg veka. Listajući subotičke knjige mrtvih iz poslednjih decenija  19. veka,  da bi smo  videli  od čega se umiralo tada, naići ćemo na brojne dijagnoze kolere, variole, dizenterije…Zar te bolesti nisu iskorenjene ranije ?  To je vreme kada se grade prve subotičke palate a na Paliću se igra TENIS.

tk palic

Izgleda da je naše interesovanje za istoriju jednodimenzionalno. Zanimljiv nam je samo onaj lepši deo priče, kada princ spašava princezu. Onaj mnogo veći deo čovečanstva koji često gladuje i živi u “higijenskom minimalizmu”, bio je tema samo u lekciji o evoluciji društvenog poretka koji neumitno ide ka tome da postane socijalistički i komunistički.

Ni danas neće biti tema sirotinja raja, već par činjenica o tenisu u našem kraju, jer to je sada nacionalni sport. U samo par godina na svetski tron su zaseli najpre Ana, pa Jelena, za njima Ziki i Nesto u parovima i na kraju Njegovo Veličanstvo Novak. U zbirci trofeja je i ekipno takmičenje Devis kup.

U toj zbirci ima i starijih trofeja, na koje se uhvatio sloj prašine i zaborava. Da li se neko seća Kupa Kralja? Ekipno tenisko prvenstvo Evrope igralo se i u Subotici.

saab kings cup 1

Kup švedskog kralja Gustava, neformalno a kasnije i zvanično prvenstvo nacionalnih teniskih reprezentacija. Ovo prvenstvo održavano je od 1936. do 1985. godine. Kao i kod Dejvisovog kupa, pobednički pehar se prenosio iz godine u godinu, od pobednika do pobednika.

Jugoslaviji  je pošlo za rukom da osvoji  Kings cup 1963. godine a Mađarskoj 1975. Te dve reprezentacije sastale su se u ovom takmičenju 1978. godine  a domaćin je bila Subotica. Pošto su propozicije bile takve da se Kings kup igra isključivo u dvoranama, susret je održan u hali sportova.

saab kings cup 2

Reprezentativac Jugoslavije Zoltan Ilin

zoltan ilin jugoslavija zoltan ilin

KINGS CUP u Hali sportova

saab kings cup subotica 1978

tenis subotica

tenis saab cup jugoslavija 1978

Blistavi uspesi današnje generacije, pomalo su gurnuli u zaborav Moniku Seleš, Bobu Živojinovića…

Subotički šampion Nikola Špear igrao je sve velike Grem slem turnire, držao je rekord pobedom na Roland Garraosu protiv Francuza Kontea bez izgubljenog gema (6:0, 6:0, 6:0). Tanka zlatna nit našeg tenisa ide još dalje u prošlost, sve do „doba kolere“. Tamo su udareni temelji jednoj školi koja je dala mnoge dobre igrače koji su potom postali treneri nekim još boljim igračima…Novak nije došao sa planete Kripton.

plaketa_tenis.prv.jugosl.subotica_1955

Pre rata, Subotica je imala dva kluba i 4 teniska terena u Dudovoj šumi, 8 na Paliću i još  4 na prostoru današnje nove opštine, koji su uništeni u bombardovanju 1944. godine. Na staroj karti su ucrtana i dva terena na mestu današnjeg parkinga kod Muškog štranda, oko kojih je bilo okretište za tramvaj. Može biti da su neka dvorišta imala privatne terene, kao Konen vila na Paliću.

tenis klub palic

Objekat tenis kluba u Dudovoj šumi, izgrađen 1952. godine (nije sačuvan)

 

Slika iz 1953. godine

tk spartak

Garden party 1933. godine

tenis club subotica

party

Pre rata, tenis se igrao i u dvorani, u sali na spratu Velike terase.

Slika iz osamdesetih godina kada u toj sali trenira džudo klub 

Velika terasa palic - Judo club

LanskyKOMENTARI

  1. Nataly kaže:

    Neobičan, ali dobar uvod u priču. Đoković jeste bacio senku na sve ostale koji su dali doprinos razvoju ovoga sporta, ali ništa neobično.. svima nam je dobro poznato "The winner takes it all".. kao i činjenica da "Svet voli pobenike"… 

  2. Anonimni kaže:

    Bilo je dva terena tenisa i u dvoristu gimnazije, za poridicu Kostolanji, Brenner i profesore.DGY

OSTAVITE KOMENTAR