Tenzije oko zemlje ne jenjavaju

Vojvođanski Mađari, koji traže restituciju za 100.000 hektara zemljišta, biće uskraćeni za miljardu evra ako se Al Dahri iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) vojvođanska zemlja prodaje po ceni između 10 i 12 hiljada evra po hekatru, piše današnji Mađar so.

 

“Ukoliko imamo u vidu da vojvođanski Mađari u vidu restitucije traže povraćaj 100.000 hektara obradivog zemljišta, kao i da se Arapima zemlja prodaje po 10-12 hiljada evra po hektaru, onda se ispostavlja da je naša zajednica uskraćena za jednu milijardu evra, minimum”, navodi u komentaru ovaj dnevni list na mađarskom jeziku.

 

U komentaru se navodi da vojvođanske Mađare naročito pogađa prodaja obradivog zemljišta, prvenstveno zbog toga što do sada nije sprovedena restitucija.

 

List smatra da je zbog odsustva političke volje, “nezavisno od toga koja je garnitura na vlasti”, opravdana bojazan da te restitucije neće ni biti. Poraznim je ocenjeno to što u vezi sa prodajom obradivog zemljišta vlada potpuni društveni konsenzus.

 

“Za strahovanje je da od vraćanja imovine neće biti ničeg, jer neće više ostati od čega obeštetiti, od čega vratit”, piše Mađar so.

 

Imovina iz predugovora sa Al Dahrom nije predmet restitucije

 

Ministarstvo finansija i privrede saopštilo je danas da ništa od imovine poljoprivrednih kombinata koji su predmet predugovora sa kompanijom Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata nije u procesu restitucije.

 

“Restitucija je potpuno odvojen proces i ide svojim, zakonski propisanim tokom. Stoga je bespredmetno porediti proces restitucije i investiranje u poljoprivredu Srbije”, navedeno je u saopštenju.

 

Ponovo ističemo da će dogovor sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima srpskoj poljoprivredi doneti istorijsku sumu za rekonstrukciju i izgradnju mreže novih kanala za navodnjavanje, i to ne samo u Vojvodini, već i u centralnoj Srbiji, dodaje Ministarstvo.KOMENTARI

 1. ivan kaže:

  Da Turci upravljaju kolonijom Srbijom sve bi mi bilo jasno ali da Srbi sami sebe tako unistavaju e to mi zaista nije jasno.

 2. Kirdžijaš kaže:

  Pa naravno da nije predviđeno za restituciju.Pa nisu drugovi zato uzimali da bi nekad neko to vraćao.Restitucija je kontrarevolucija.Ko se uopšte usudi dovoditi u pitanje rezultate klasne borbe naših naroda i narodnosti?!Sve su to ostaci buržoaskih kontrarevoluconarnih i rekakcionarnih snaga koje nastoje podrivati naš samoupravni socijalistički poredak.

 3. exsex kaže:

  I ova vlad zna samo za prodaju, nikako da nesto i sacuvamo a da ne pricamo da nesto i kupi. I ovako i onako al ce se prodat, dzabe se bune ljudi, ako vec nije i prodat, sad samo da se papirologija zavrsi.

 4. ? kaže:

  Ma neka oni prodaju ono juznije od Dunava a ovo nase Vojvodjansko neka ostave nama da mi raspolazemo sa time.Zasto ne bi prodali zemlju koja se nalazi unutar srbije?Zasto?Zapitajte se malo sta hoce da urade od nas!!!
   

 5. CIRINELA kaže:

  Neko gadno zakuvava naovim prostorima..

  1. Ili je pomenuto zemljište u postupku restitucije ili nije.

  2. Ili je reč o kupoprodaji ili zakupu, što su dve različite stvari. Dakle ili država podvaljuje prodaju kao zakup ili ovi što galame podvaljuju zakup kao prodaju.

 6. samsvojgazda kaže:

  Vojvođani … bez onih koji to nikada nisu bili! Razmišljam o tome da se bliži čas,da mi lepo spremimo naše stare pištaljke,barjake,lonce,šerpe itd. Beogađani bi prodavali naša imanja,neće moći

 7. Brunhilda kaže:

  Kao prvo, po zakonu zemljiste ne moze da se proda, kao drugo ovde se radi o dugogodisnjem zakupu. Koliko zemlje stoji neobradjeno, a sad kukate sto neko zeli da ulaze u isto. Zar treba da nam se njive zakorove? Sve manje poljoprivrednika obradjuje zemlju, pa ne vidim razloga sto se dize prasina oko ovoga. I, kao trece, ima i onih koji nisu madjari, a cekaju na proces restitucije. Dakle, jezik za zube, motiku u ruke (ako vam je tako draze), ili pustite one koji imaju novac da uloze isti, mozda i nama bude bolje. Sve manje radimo, a sve vise kukamo i laprdamo!

 8. XY kaže:

  Gospod!

  Hoće li taj Al Dahri doći i sesti na trakor, kombajn ili drugu poljoprivrednu mašinu i obrađivati vovjođansku zemlju, ili će platiti pa ćemo mi biti njegove sluge na našoj zemlji. Lepo, lepo pored zakupa zemlje on će zakupiti i jedan deo naroda, ali među njima neće biti Dinkić i drugi članovi vlade, već opet radni paori.

  Kada malo bolje razmislim, prodaje se ono što je vredno, a ne što je nevredno.Svaka čast.

 9. Iv kaže:

  Kako se niste bunili kad su Miskovici,Sarici,Kostici… kupovali spo stotine hektara

 10. Bivsi kaže:

  Jednom da cujem neki pozitivan stav Madjara, ne trazim vise

 11. gajeva kaže:

  mi ne mozemo ni svoje dvoriste imati u vlasnistvu,samo na koriscenje imamo pravo.vlasnici smo samo kuce a ispod nje je zemlja drzavna.

 12. naIvan kaže:

  Imam osecaj da ce kada kupe zemljiste, poceti da buse u dubinu zemlje, pa kada pocnu da crpe naftu, mi cemo samo da se gledamo i cudimo koje smo mi budale.

OSTAVITE KOMENTAR