Tepmeraturno snimanje objekata

Mnoge stvari su svoje mesto prvo našle u industriji, pa tek onda u drugim oblastima društva ili u domaćinstvu.

 

Jedna od stvari koja polako postaje dostupna običnom čoveku je metod beskontaktnog merenja temperature zvani „Termovizija“. U industriji se koristi za uočavanje lokalnih pregrevanja pojedinih delova mašina ili prozivoda zbog kojih kasnije dolazi do oštećenja. Takođe, primenjiva je i u nadzoru industrijskih procesa, kontroli kvaliteta i u održavanju, posebno električnih instalacija. Svrha svega je povećanje sigurnost i pouzdanosti opreme i samog proizvoda, ali i ušteda.

 

Sa povećanjem cene energenata, pitanje toplotnih gubitaka tokom zimskog perioda postalo je osnovno pitanje svakog čoveka. Bez daljnjeg, cena energenata u budućnosti može samo da raste, zbog čega se sve više ulaže u izolovanje domova i radnih prostora. Međutim, kako znati gde se najviše toplote troši? Pored toga, često se postavlja pitanje kvaliteta postavljene izolacije ili ugrađene stolarije zbog čega se urađeno sve češće podvrgava kontroli.

 

Iz tog razloga smo kontaktirali Marka Tikvickog iz firme „Elektroprojekt“ koja koristi termovizijsku kameru i opisani metod u razne svrhe. Pored kontrole električnih instalacija, kamera se sve češće koristi za pronalaženje toplotnih gubitaka na kućama i zgradama, strujanja vazduha u prostorijama, te prodora vlage i slično.

 

Na snimku se vidi postojanje temperaturnih mostova kao i povećani toplotni gubici na desnom prozoru.

Na snimku se vidi da je na potkrovlju postavljena termoizolacija, koja se graniči na temperaturnom mostu – betonskoj ploči. Temeraturni most je uočljiv i između etaža.

Na termografskom snimku se vidi pogled unutrašnjeg zida prema fasadi. Može se uočiti da radijatori rade, ali i da jedno krilo od balkonskih vrata ne dihtuje kako treba zbog čega je temperatura tamo znatno niža.

Iako objekat izolovan spolja, ćoškovi objekta i pregib na plafonu su loše izolovani, zbog čega je temperatura na njima znatno niža.

Princip funkcionisanja

 

Termovizija se temelji na činjenici da svako telo sa temperaturom iznad apsolutne nule (0K ili -273ºC) emituje elektromagnetno zračenje (toplotna zračenja) koja spadaju u infracrveni spektralni pojas, a leži na granici vidljivog (crvenog) spektra. Ova zračenja postaju vidljiva za ljudsko oko samo ako temperatura tela dostigne približno 500 ºC. Iznos toplotnog zračenja zavisi od temperature objekta i raste sa porastom a smanjuje se sa padom temperature objekta.

 

Termovizija se izvodi kamerom sa senzorom koji detektuje iznos infracrvenog zračenja emitovanog iz objekta, koji se zatim pretvara u električni signal i prenosi u program kamere. Program te signale pretvara u temperaturne informacije, koristeći se različitim bojama formira temeraturnu raspodelu u slici koja se naziva termogram. Temperaturu je moguće direktno očitati iz određenih tačaka na ekranu kamere, kao i nakon prebacivanja termograma na računar uz upotrebu programske podrške, kada se i vrši analiza.KOMENTARI

 1. pitanje kaže:

  Da li neko zna kada ce se uvesti energetski pasosi?

 2. KariR kaže:

  Sigurno ce uvesti i kod nas, sto bi bilo izuzetno dobro.U madjarskoj je od ove godine obavezno termogram,  za svaki stan ili stambenu zgradu prilikom prodaje objekta 

 3. djomla kaže:

  Svaki posao koji ima veze sa uštedom energije je sve popularniji. To je nešto o čemu čovek do pre 15 godina nije mnogo razmišljao ali o čemu će se sve više razmišljati jer svako proleće (pored lasta) sa sobom nosi poskupljenje.

  Pored toga, Srbija je nekada bila dobro uređena država u kojoj su se znali neki standardi, danas se svako bavi električnim instalacijama, postavljanjem izolacije, ugradnjom kotlova i razvođenjem sistema za grejanje itd… i u takvim okolnostima veoma je bitno imati kontrolu urađenog. Jer, svima je krajnji cilj jeftinije, pouzdanije i bezbednije stanovanje.

 4. Milan kaže:

  A zna li neko koliko kosta jedno ovakvo skeniranje kuce,pa da znamo na cemu smo.ako zna molim odg,hvala

 5. student kaže:

  Pa uvedeni su!

OSTAVITE KOMENTAR

+ 73 = 77

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: