Termalni bazen može postati i prava banja

Na Paliću je pre trideset godina izgrađeno kupalište sa termalnom vodom, ali od onda nije posvećena naročita pažnja na dobrotvorne posledice termalne vode, iako ta voda dokazano ublažava reumatske bolove i pomaže u rehabilitaciji nakon preloma kostiju. Usluge banje, koje se zapravo odnose samo na mogućnost kupanja, su se do sada mogle koristiti samo leti. Prema planovima, od sledeće godine goste bi mogao dočekati i pokriveni bazen, a sa pregradnjom svlačionica bi se i usluge proširile. Razgovarali smo o svemu tome sa zamenikom direktora D.O.O. Park Palić, Miladinom Vidakovićem.

– Bazen sa termalnom vodom je izgrađen 1984. godine i te godine su već gosti koristili usluge koje bazen pruža. Nažalost, korišćenje se ograničava na obično kupanje, jer se nije pridavala veća pažnja dobrim svojstvima termalne vode. Od 2000-ih godina bazenom su gazdovali J.P. Palić-Ludoš, Elitte Palić i drugi, a već šestu godinu spada u nadležnost D.O.O. Park Palića. Od tada nije bilo većih investicija, obnova, šta više, prečišćivač vode nije bio u funkciji, već smo bazen stalno popunjavali svežom vodom, što je rezultiralo ogromnom potrošnjom.

– Sadašnja obnova će se razvijati u tri faze. Kakvi su radovi izvršeni do sada i kada se očekuje njihov završetak?

– Prva faza se odnosi baš na obnovu već pomenutog sistema za prečišćavanje i dezinfekciju vode, i ti se radovi približavaju završetku. Probni rad planiramo za kraj maja. U ovoj fazi planiramo još obnovu poda bazena što će se takođe završiti do početka turističke sezone, znači do 25. juna.

termalni

Tokom druge faze radova planiramo postavljanje krova na bazen, odnosno, postavljanje krova na plato, što je ukupno prostor od 400 kvadratnih metara. Planiramo da izgradimo grejni pod, a te bi investicije omogućile korišćenje termalnog bazena tokom cele godine. Ove radove želimo da završimo tokom ovog leta. Treća faza bi bila obnova svlačionica koje su u veoma lošem stanju, što bi istovremeno omogućilo proširenje usluga, čak i potpuno iskorišćavanje mogućnosti koje banja ima, pa i vršenje terapija. Završetak ovih radova se može očekivati do početka naredne godine.

– Za obnovu koja je podeljena u tri faze su osigurani materijalni izvori?

– Izvođenje prve faze radova smo obezbedili od sopstvenih sredstava, odnosno, iz budžeta gradske samouprave, a to košta oko 3.500.000 dinara. Drugu i treću fazu planiramo finansirati iz republičkog budžeta, odnosno, od sredstava ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije. U toku je priprema projekta i predaja molbe ministarstvu. Obećanje je sa njihove strane već dato, a radi se o oko 15 miliona dinara.

– Kakva svojstva ima termalna voda Palića i kakve boljke leči?

– Termalna voda ima lekovito dejstvo, sadrži sulfite natrij-hidrokarbonat-joda, njena temperatura je 36 stepeni Celzijusovih, a efektivna je u terapiji raznih reumatskih oboljenja, kao i u terapiji prilikom raznih oštećenja, nakon preloma, i u rehabilitacijama nakon operacija. Što se tiče kožnih bolesti, preporučljiva je za dodatno lečenje psoriaze i hroničnog ekcema. Voda se može koristiti isključivo za kupanje, ali se preopručuje i za zdrave ljude koji žele da očuvaju svoje zdravlje i svoju formu.

– Pored investicija u banju, kakve planove ima D.O.O. Park Palić za ovu godinu?

– Ove će godine svakako biti u potpunosti obnovljeni trotoari u ulicama Jožef Hegediš i Splitski drvored, a biće proširen, i obnovljen, deo šetališta na obali Palićkog jezera. Ukupna vrednost planiranih radova iznosi 13 miliona dinara.

 

Magyar szo



KOMENTARI

 1. dejan kaže:

  mozda ljudi vise ni ne veruju ali ako svarno bude bilo sve ovo reseno onda bravo

 2. roki kaže:

  Nekada se nije placala voda iz termalnog izvora. Sada mora da se placa NIS-u jer prilikom prodaje NIS-a nasi genijalci su im dali i sve geotermalne izvore vode u vlasnistvo. Tako da nece bas biti jeftina voda kojom se bazen bude punio. A naravno da je sve bolje nego ostavljati pare u Moraholu, Segedinu, Mako….lokalpatriota:-)

 3. fizikalac - fizicar kaže:

  koliko ja znam, isti je termalni vodozahvat i u Morahalom-u, Mako-u, dudovoj sumi i na Palicu… dakle potencijala imamo, samo izgleda pameti ne…

 4. bordzija kaže:

  dosadiste mi više sa ovim najavama. hajd sledeći put kada se objavi članak na temu palića i banje, neka bude nakon otvaranja…

 5. Idi begaj kaže:

  Ja bi to sve izbetonirao i napravio stazu za karting, parking za kamione, poligon za polaganje vožnje, a vikendom bi napravio stočni vašar sa ringišpilom! Kakva priroda, kakvi izvori..!? Beton! Jer ‘leba ne traži. Treba to sve poravnati, što da nam se dernjaju te ptičurine i trska da nam buja. Ma jebe# zalazak sunca iznad mirnog jezera! Zalazak sunca je kada iznad betona zalazi! Kada drhi vazduh i šljaka se topi. 😀
  Brže ću ja izgraditi ovo svoje carstvo nego što će napraviti banju na Paliću.

 6. emanuel kaže:

  citat iz texta
  “ a već šestu godinu spada u nadležnost D.O.O. Park Palića. Od tada nije bilo većih investicija …“

  Kako izgleda sada, posle tolkog gazdovanja … na Paliću neće biti ništa od investicija a ni od tog velikog bazenskog kompleksa … o kojem ste drveli zadnjih 6-10 godina …

  pa ajmo alternativa „pokrićemo bazene “ …. bolje IŠTA nego NIŠTA …

 7. kupac kaže:

  ne znam kome treba banja sa temperaturom vode oko 36 stepeni u sred leta? to je ok samo za prelazni period. uglavnom podrzavam.

 8. Jasmina kaže:

  Danas sam posetila bazen termalni na Palicu I vidim da je sve sto je planirano uradjeno.Izmedju ostalog bazen je sredjen pokriven je u skladu sa ambijentom I mesto za lezaljke.Sve je lepo I kulturno.Ulaz je simbolican 300 dinara mozete izaci I uci ponovo posle rucka recimo.Prvi put sam ovde.Lepo je.

OSTAVITE KOMENTAR

69 + = 75

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: