Teški dani za javni prevoz

Završen je tender za  uvođenje novog “tiketing sistema”, kažu u  Javnom preduzeću “Subotica trans”. Ovaj sistem bi trebalo da pospeši rad preduzeća, jer se više neće morati brojati koliko je karata prodato, nego će se pritiskom na taster u svakom momentu prikazati brojka koliko putnika ima u autobusu. Uvođenje ovog sistema za same putnike ne donosi mnogo novina, osim što će karte biti elektronske.

 

Sa druge strane, u toku je tender za kupovinu 10 minibuseva, a ove godine u planu je i proširenje turističke ponude kažu u „Subotica-transu“. Problem je što je poskupljnjem naftnih derivata doveden u pitanje  opstanak mnogih prevozničkih preduzeća. U Subotica-transu ističu da mesečno samo za gorivo izdvajaju 22 miliona dinara i svakodnevno se bore sa dnevnom likvidnošću.

 

Ukupni troškovi preduzeća iznosili su  23 odsto, a sada su povećani na 33 odsto i to je veliki pritisak za opstanak i rad preduzeća. U ovakvim uslovima javnim prevozom nije isplativo da se neko bavi i zbog toga u mnogim gradovima lokalna samouprava pomaže gradske prevoznike. Iz budžeta za 2012. godinu izdvojeno 45 miliona dinara kao subvencije za „Subotica trans“.KOMENTARI

 1. jojo kaže:

  KONACNO! Malo ljudskosti! Redovni niskopodni autobusi i tiket sistem! Hvala Bogu!

 2. dasHHa kaže:

  Treba da analiziraju mogucnosti autobusa na pogon hibridnih motora(dizel-elektro pogon ili bio-dizel-elektro pogon).Instaliraju se stanice za punjenje elektro baterija na svako okretiste i na taj nacin dopunjavaju baterije dok cekaju na polazak.Treba ozbiljno razmotrit ovu opciju jer osim usteda na duzi period,smanjuje se i zagadjenje okoline.

 3. Old guard kaže:

  Vrlo dobra zamisao ali u praksi ,jos uvek,ne sprovodivo…tj,preskupo,bez obzira na to sto nam je gradski prevoz najskuplji u zemlji.

 4. **** kaže:

  Znaci kupili su masinu za brojanje jer ne veruju kondukterima koji predaju pazar! A da im je potrebno  bas toliko novih autobusa, pa makar bili i mali ,..cisto sumnjam. Istrunuce dok ne dodjemo do podnosljive brojke putnika, kao nekada kada je sve u gradu normalno radilo. Kako se to zove ? Losa poslovna politika? Ili je u pitanju samo provizija?

   

 5. A ha kaže:

  Uvedite trolejbus.

OSTAVITE KOMENTAR