Teško i do otkaza

Otkaz je tužna svakodnevnica na desetina radnika u Srbiji, ali postoje i oni kojima je to privilegija. Na problem desetina radnika u Subotici skrenuo je pažnju zaštitnik građana Zlatko Marosiuk, koji se prošle godine, ali i tokom ove, u više navrata suočio sa problemom da radnicima nema ko da uruči otkaz. U tom slučaju radnici ostaju u pravnom raskoraku, ne rade, ne dobijaju zarade, ali nema ko da ima da otkaz kako bi ostvarili pravo na nadoknadu preko Nacionalne službe za zapošljavanje.

 

Kako Marosiuk objašnjava za “Politiku”, takva situacija se prošle godine pojavila u tri preduzeća, nakon čega je više ljudi nekoliko meseci bilo u neizvesnosti.

 

– Agencija za privredne registre izbriše lice koje je ovlašćeno za zastupanje firme, odnosno direktora, a pri tom se ne upiše ko je novo odgovorno lice koje će je zastupati. Kada je sud vodio ove registracije, nije se moglo dogoditi da se popuni tvz FI obrazac za brisanje odgovornog lica a da se istovremeno ne podnese i novi za postavljanje nove odgovorne osobe – kaže Marosiuk.

 

 

 

Kako kaže zaštitnik građana, nelogično je to što preduzeće kome je obrisano odgovorno lice nastavlja da se vodi kao aktivno privredno društvo iako nema “glavu kuće”. Ostaje onda pitanje ko onda daje ovlašćenja za potpisivanje raznih dokumenata ali i najveći problem sa kojim se ombudsman sreće jeste upravo iz oblasti radnog prava. Po Zakonu o radnim odnosima, samo direktor može da prima, raspoređuje i otpušta radnike. Kada njega nema, radnicima niko ne može da da otkaz.

 

 

Da zbog ove pravne nedorečenosti ne bi stradali radnici, zaštitnik je morao da pronađe rešenje za problem koji traje više od pola godine, tokom kojih su radnici bili lišeni bilo kakvih primanja. Tako su uz pomoć upravnih odbora firmi koje su ostale bez direktora, radnici na kraju ipak dobili otkaz.

 

Marosiuk kaže da im se događaju čak i nelogičnosti da otkaz radnicima podele direktori koji više nemaju ovlašćenja.

 

 

POLITIKAKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR