Tica Kovi i Rajner Frimel dobitnici “Underground Spirit”-a

Reditelji Tica Kovi i Rajner Frimel dobitnici su nagrade “Underground Spirit” jubilarnog 25. Festivala evropskog filma Palić, saopštili su danas organizatori.

Uspostavljena 2008. godine, ova nagrada dodeljuje se za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku stvaranu izvan dominantnih tokova filmske industrije.

Italijanska rediteljka i scenaristkinja Tica Kovi (Tiža Covi) i austrijski reditelj i fotograf Rajner Frimel (Rainer Frimmel) od 1996. godine stvaraju zajedno u oblasti filma, pozorišta i fotografije.

Studirali su fotografiju na Univerzitetu u Beču, a 2001. godine režirali dokumentarni film “Das ist alles” (That’s All).

Sopstvenu filmsku producentsku kuću “Vento Film” osnovali su 2002. godine. Njihov dokumentarac “Babooska” o svakodnevnoj borbi modernih nomada u Italiji osvojio je 2005. nagradu “Volfgang-Staudte” na Berlinskom filmskom festivalu.

“La Pivellina” je njihov prvi igrani film i bio je prikazan na više od 130 međunarodnih filmskih festivala širom sveta.

Film je dobio brojne međunarodne nagrade, uključujući “Europa Cinemas Label” u Kanu i bio je i odabran kao austrijski izbor za najbolji film na stranom jeziku na 83. dodeli “Oskara” 2010. godine.

Igrani film “The shine of the day”, koji prati razvoj odnosa između pozorišnog glumca i njegovog davno zaboravljenog ujaka, premijerno je prikazan 2012. u međunarodnoj takmičarskoj selekciji na festivalu u Lokarnu gde je osvojio “Srebrnog leoparda” za najbolju žensku ulogu.

Film je takođe nagrađen za najbolji austrijski film na festivalu “Diagonale”, a 2013. je osvojio nagradu “Max Ophuls” u Sarbrikenu.

“Mister Universo” je njihov poslednji igrani film koji prati život Taira, trenera lavova u cirkusu.

Nakon što izgubi svoju srećnu potkovicu, on više ne može da nastupa i započinje potragu za čovekom od koga ju je dobio, u nadi da će dobiti još jednu.

Film predstavlja topli, humani rad o životu na marginama u ekonomski uništenom italijanskom cirkusu.

Premijerno je prikazan u Lokarnu 2016. godine i osvojio je nekoliko nagrada.

“Njihovo stvaralaštvo deluje kao sila prirode, pokazujući šta ostaje kada sreća i mišići nestanu”, objavio je “Cinema Scope” o Tici Kovi i Rajneru Frimelu, koji trenutno rade na novom dokumentarnom filmu.

Nagrada “Underground Spirit” biće im dodeljena tokom trajanja palićkog festivala u okviru koga će biti prikazan i izbor njihovih filmova.

Festival evropskog filma Palić biće održan od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici i prikazaće stotinak naslova raspoređenih u 12 programskih celina.

 

TanjugKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR