Tko leti vrijedi, tko ne leti – ne vrijedi

Prvo predloženo mesto za spomenik Svetom Florijanu, bilo je ono ispred tadašnje Trgovačke akademije (danas škola za decu sa oštećenim sluhom). Franjevac pater Vasilije je bio protiv te lokacije jer je „u istoj zgradi šegrtska škola čiji pitomci bi po svojoj naravi kvarili kip.“ 

 

Bila je to godina 1926. i neko ozbiljnije vreme ali izgleda ne toliko ozbiljno da mladići nisu bili skloni mladalačkoj agresiji i destrukciji.

florian subotica

Danas je situacija došla dotle da sve što može biti oštećeno MORA biti oštećeno ili oskrnavljeno. Za švrljače potpisa sprejevima i flomasterima ništa nije sveto. Ni stari tramvaj, ni najlepše fasade i ulazi, ni porodične kuće.

Kako primećuje Uroš Đurić : "Ovde, kada je neko nezadovoljan, počinje da ruši stubove funkcionisanja društva već na komunalnom nivou."

 

Spomenici su najviše ugroženi od strane “sekundaraca” , što je eufemizam za drske lopove koje ne interesuje da li je u pitanju grobnica ili spomenik od nacionalnog značaja.

Neke od spomenika čuva njihova težina a za druge je samo pitanje vremena kada će doći na red za livnicu.

 

Ivan Sarić se za sada drži dobro. Dodatnu zaštitu mu pruža ograda i kordon ruža. Nekakav prilaz izgleda nije ni predviđen pa se za jedan detalj gotovo ni ne zna. Zbog visine postamenta posmatrač ne može da vidi kako naš prvi letač stoji na avionu. Treću dimenziju ima jedino rep tog aeroplana, ali sa distance on ništa ne nagoveštava.Pomalo podseća na sunčani sat. 

 

Sarić za svaki slučaj u jednoj ruci drži jedan deo aviona – elisu, poput svog vršnjaka, strip junaka Grunfa, autora parole Tko vrijedi leti, tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi, čija prometala gotovo uvek završe u delovima.

Grunf

Ko nije znao, neka se uveri: Sarić stoji na avionu

ivan saric spomenik

7. maj 2014.

car jovan nenadKOMENTARI

 1. Kertvaros kaže:

  Kada smo vec kod svetaca i segrta, moje pitanje bi bilo – sta je sa kipom sv. Ivana Nepomuka. Nekad je bio vrlo skromno i  decentno postavljen u jednoj uskoj nisi pored Triglava.

 2. Lansky kaže:

  Tamo je i dalje. Čuva uspomenu na vreme kada je taj trg bila bara.

 3. Kertvaros kaže:

  Drago mi je da postoji nesto sto i dalje cuva nas istorijski kontinuitet. Sv. Nepomuk je zastitnik mostova i sigurno je cuvao most preko bare.

 4. vokille kaže:

  Ovde ili ruža ili bodljikava ograda štite spomenike, i dalje važi neka protekcija za one koji preuzimaju sekundarne sirovine. Taj koji to otkupljuje valjda može skontati da je nešto sumnjivo, ako ima oblik glave, ptice ili krila!

 5. Momo kaže:

  Zaboravili ste kip sv.Ivana na Beogradskom putu….Uslikajte ga,dobro bi se uklopilo u ovu temu. Taj kip su srušili furiozni komunisti,ali je kasnije vraćen.

 6. krass1 kaže:

  Momo

  Znast li kada je vracen?

OSTAVITE KOMENTAR