TNG – ekološko gorivo pod teretom akcize

Srbija ima najveću akcizu u regionu za tečni naftni gas i ona iznosi 333 evra po toni. U Makedoniji je 80, Hrvatskoj 13, a u Bosni i Hercegovini se i ne naplaćuje.

Stručnjaci ističu mnoge prednosti ovog goriva, između ostalog i uštede od skoro 20 odsto, kada bi ono bilo korišćeno u poljoprivredi.

TNG

U svetu se traktori, poljoprivredna mehanizacija i druge radne mašine pokreću kombinacijom dizel-tečni naftni gas, dok je na našim prostorima korišćenje tog derivata u povoju.

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva uspešnih poljoprivrednika iz regiona ističe se da traktori koje pokreće TNG štede do 20 odsto goriva, dok je zagađenje vazduha i do 35 odsto manje.

Posmatrajući Evropu, Srbija je na trećem mestu po visini akcize. Samo su Danska i Švedska države koje imaju veće akcizno opterećenje za tečni neftni gas od Srbije.

I pored preporuke Evropske komisije da se minimalni nivo akcize za TNG kao motorno gorivo postavi na nivo od 125 evra po toni, u Srbiji je akciza znatno viša. Ovome treba dodati i podatak da vozači koji koriste TNG nemaju pravo na povrat akcize.

Domaćinstva tu mogućnost imaju, ali je postupak jako usporen i opterećen birokratskim zahtevima, pa je ni ne koriste.

 

RTVKOMENTARI

  1. stormwatch kaže:

    APPLAUZ!

  2. treća-sreća kaže:

    Naravno da država Srbija i njene vođe nisu sposobni da obezbede ništa bez deranja kože sa leđa svojeg naivnog građanina, koga je slatkorečivi Aleksandar ubedio da mu je mnogo bolje nego pre tri… petnaest… trideset… godina.

    Istina je da su vlada i političari na vlasti, bilo ovi sadašnji, ili prethodnici, totalno nesposobni za upravljanje državom, izuzev u situacijama kad treba iskoristiti priliku da napune svoje džepove dok im vlast još traje. Sećamo se svih prethodnih režima, a sećamo se i većine aktuelnih da su bili uglavnom sirotinja (tj. mnogo siromašniji) do sedanja u fotelje.

OSTAVITE KOMENTAR