TNG je sve manje isplativ

Tečni naftni gas sada je prosečno skuplji za oko 25 dinara za litar nego pre četiri godine.

 

Srpski vozači proteklih godina su masovno ugrađivali TNG uređaje u svoje automobile, ne bi li „vožnju za hiljadarku“ produžili za još koji kilometar. Sada je ta moda na izdisaju, jer je plin sve skuplji. Litar TNG sada se prodaje po ceni od 90 dinara.

TNG

Razlog tolikom rastu cena nije samo „redovno sezonsko poskupljenje“ (zimi je drugačija mešavina butana i propana) kako su se pravdali naftaši. Jer, zima je prošla, a cena TNG nikako da „ogreje“ vozače.

 

Analiza Novosti o cenama TNG krajem aprila od 2010. do danas pokazuje da je TNG sada, prosečno skuplji za oko 25 dinara za litar nego pre četiri godine.

 

"TNG će biti sve manje atraktivan za vozače jer je država namerila da poveća svoja zahvatanja u ovom gorivu. Akciza na TNG povećana je 1. januara ove godine za pet dinara po kilogramu i isto se očekuje i narednog 1. januara. Benzin i dizel će, za isti period „dobiti“ akcizu uvećanu za svega 40 para", objašnjava Tomislav Mićović generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

 

Državi jednostavno nije u interesu da sve veći procenat vozača vozi na TNG jer je akciza doskoro, bila dosta manja nego za benzine i dizele. Čak ni „eko faktor“ koji je ranije bio na strani TNG derivata sa dolaskom bezolovnih benzina i evrodizela na tržište više nije toliko značajan da bi „prislio“ nadležne da favorizuju ugradnju TNG uređaja. Po državnom zahvatanju, koje iznosi oko 36 odsto od cene litre TNG Srbija je apsolutni lider u regionu.

 

Naša zemlja je veoma uvozno zavisna kada je TNG u pitanju. Uvozimo ga iz Kazahstana, Rusije, Austrije, Rumunije. Sa oko 20 odsto u snabdevanju tržišta Srbije učestvuju „Standard gas“ i Naftna industrija Srbije.

 

U strukturi potrošnje naftnih derivata u 2013. godini, prema podacima UNKS, najviše se „točio“ dizel – čak 901.000 ona. U rezervoare automobila koje pokreće benzin nasuli smo 391.000 tona. Vozači sa TNG uređajima potrošli su u istom periodu 271.000 tona auto-plina.

 

Srbija ima najveći broj automobila sa TNG uređajima u regionu. Po tom broju može da nam „parira“ samo Bugarska. Kako je TNG sve manje atraktivan opada i broj ugrađenih TNG uređaja jer sada zaista treba da se prevali ogromna kilometraža da bi sve veće ulaganje bilo isplativo. KOMENTARI

 1. laki kaže:

  Ako se tu uračuna i PDV (koji takođe ide u državnu kasu), više od pola ukupne cene TNG se sliva u državnu kasu.

  Sramota!!! Daj izmislite neki drugi izvor, a ne da baš toliko zavlačite ruku u džepove građana.

  Bili oni žuti, socijalni ili napredni, svi su isti i užasni za običnog građanina.

  Fuj političari i njihovo poimanje vlasti i upravljanja državom!!!

   

 2. hm? kaže:

  Drzava ima 30 000 sluzbenih vozila i trosi 6 milijardi dinara na naftu tokom godine. Sta mislis ko to placa? Oklen pare za sve to?

 3. Diesel.DE kaže:

  Trenutno je TNG na ekologiju najboji izbor goriva i baš to da se uništi+novi sistem atestiranja hmmm čudno!PFUJ  LOPOVI !!!!!!!!

 4. Bane_tngovac kaže:

  Isti taj gas koji je u Subotici 88 din u NS, Indjiji itd je 78 din!!!!! A niko ne spominje i rast cena benzina i dizela. Benzin 151, dizel 153, tng 78-88.

 5. stormwatch kaže:

  Bese to januara 2010. godine kada je razlika izmedju Gasa i Benzina dosla na oko 11 Dinara, pa ko je bio lud da vozi na Gas vozio je. Dok je na zapadu gas 75-79 Centi, a Benzin je sa 1.734 dosao na 1.359 Euro u Srbiji cene idu na gore, a braca rusi samo odvrcu slavine i dele besplatno sta kome zatreba.

 6. mile kaže:

  subotica ima najskuplji gas u drzavi,ja ga u novom sadu,kuli,vrbasu sipam za 77 dinara..

   

 7. stormwatch kaže:

  Ima mile dole nize i besplatni Gas, Nafta i Super…samo treba znati gde ga kupiti. Zato i vi u Subotici placate najskuplje…da bi oni nize imali besplatno.

 8. amacak kaže:

   

  Bane_tngovac:

  Isti taj gas koji je u Subotici 88 din u NS, Indjiji itd je 78 din!!!!! A niko ne spominje i rast cena benzina i dizela. Benzin 151, dizel 153, tng 78-88.

   

   

  jel ima neko ko radi u nisu ili molu racionalno objašnjenje zašto je ovo? blizina granice? kako je u somboru?

 9. Robert kaže:

  Pozdrav,

  Mene cisto zanima ko je zasluzan i zasto su najskuplje cene plina u Somboru? Ne znam kakva je situacija u ostalim gradovima, ali npr. u Somboru je 86.4 din na Knez Petrolu, a pred ulazak u Novi Sad isto Knez Petrol jeftinije 9-10 din. Ista situacija je i sa NIS. 

  P.S. Kada sam isao kod druga na Veternik, sipao sam plin za 73 din!!!

  Da li se radi o nekom njihovom dogovoru da "deru kozu sa ledja" ili sta?

OSTAVITE KOMENTAR