To umeju samo Subotičanke

Umetnost u tehnici slame postala je subotički brend zahvaljujući ženama koje od vlati pšenice, raži ili ječma izrađuju ukrasne i upotrebne predmete, nakit, a jedine u zemlji i regionu prave trodimenzionalne slike.

slamarke

Članice udruženja „Lusa“ izlagale su u Bugarskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, a  slike od slame poručuju iz Amerike, Kanade, Australije…

– Udruženje je osnovano pre 24 godine, nekada je bilo više članova, ali smo ostale samo nas 15. Ne odstupamo od izvornog stvaralaštva, ali stvaramo i nove motive. Trodimenzionalne slike se izrađuju samo na severu Bačke . Pravimo ih u svim veličinama i najčešći motiv su nam bili salaši, ali su nam dosadili pa smo već dve godine posvećene secesiji Subotice i Palića. Osim slika, od slame pravimo i vaze, priveske za ključeve, rajfove, prstenje, narukvice, magnete za frižider, kutije, prigodne čestitke – objašnjava  Jelena Bedalov.

Prvi i osnovni zadatak slamarki je da nađu dobru slamu, jer za kutije se koristi fina i mekana slama, a takav je ječam, dok raž ide na pozadinu velikih slika. Seku je na delove od kojih se vrh koristi za pletenje, dok se drugo i treće koleno cepa, a zatim ravna.

slama

– Kada počne da se uvija znači da je gotova za obradu. Slama ne sme da se boji,  možemo je koristiti samo u prirodnim bojama i zato da bi dobili dubinu radimo razna okretanja i koristimo raž za žute i tamnije nijanse ili ječam za belo i svetlije. Za ovaj posao treba puno strpljenja, ali dok radimo zaboravimo na vreme – priča Bedalova i dodaje da su prošle godine na „Dužijanci“ upoznale Holanđane i Nemce koji su Suboticu posetili zbog manifestacije u čast žita i žetelaca i da su se oduševili njihovim stvaralaštvom.

Prvu sliku od slame napravila je još 1962. godine Ana Milodanović iz Bikova, ali su decenijama pre toga žene koje su radile na njivi izrađivale perlice i prstenje.

 

BLICKOMENTARI

 1. vujkovic goran kaže:

  Nas ponos i dika….

 2. Zlatni kraj kaže:

  Svratite malo i do Tavankuta, tamo je centar slamarske umetnosti
  http://www.matijagubec.org.rs/slamarska.htm

 3. Helena Sapanos kaže:

  Da li saljete u inostranstvo – AUSTRALIJU ? Koliko kosta slika Gradske kuce?

 4. Lamija kaže:

  Ovo ni umjetnik ne moze nacrtati

OSTAVITE KOMENTAR