Tometrans

Ukoliko nekoga put nanese u Tavankut, sa namerom da pronađe Pavlik Tomicu, to mu neće lako poći za rukom jer osobu pod tim imenom poznaje veoma mali broj meštana. Ne zato što je taj čovek neki anonimus. Jednostavno ovaj, svim Tavankućanima drag čovek, poznat po poštenju, veseloj naravi, tačnosti i preciznosti, svima je znan kao Tometrans.

Ovaj četrdesetsedmogodišnji pasionirani  ljubitelj konja i osvajač mnogih prestižnih nagrada iz oblasti konjičkog sporta, usput je i vrstan tamburaš. I ono po čemu je Tome nadaleko poznat, to je kirdžijanje (prevoz robe zaprežnim vozilom-špediterom).

tometrans tavankut 1

Ne prođe dan da Tome svojim špediterom u laganom kasu ne prođe kroz selo. Nekome nešto odnosi nekome nešto donosi… Samo kiša ili sneg ako padaju, tada Tome vodeći računa o zdravlju svojih konja, svoje Danke i Hele, ne izlazi.

Po Tominoj evidenciji sa svojom zapregom opslužuje oko dve i po hiljade domaćinstava, to su: Gornji i Donji Tavankut, Ljutovo, Mala Baja, Čikerija. Često ga ljudi pozivaju da im prenese nešto i do Bajmoka ili Đurđina, neretko i do Subotice.

Tomo uvek spreman, kako reče poput zapete puške, odaziva se uvek na svoj mobilni telefon i posle saslušane želje naručioca prevoza , sa neverovatnom preciznošću odgovara tačan sat i minut kada će se pojaviti sa svojim špediterom na zadatoj adresi. Kako mu to uspeva, to samo on zna. Ali kada kaže da će se pojaviti, tada se u minutu i pojavi.

Zadovoljstvo je kada Tomu neko upita za cenu prevoza i kada on pita: Koliko ti nije puno?

Mnogi se začude i ne znaju šta reći te tako padne neposredna pogodba. Jer Tomin skroman odgovor je „ovaj kruv me rani, čuvam ga i za sutra zato ne možem biti skup“.

Veoma je velika pohvala koju meštani iskazuju za Tomine konje, jer iako su radni i troše svoju energiju oni su uvek dobro uhranjeni i puni snage za celodnevno kasanje.

tometrans tavankut 3

tometrans 8

tometrans 6

tometrans tavankut 2

 KOMENTARI

 1. Josip Horvat kaže:

  Pridružujem se piscu teksta o Tomi Pavliku. On je jedan vridan i pošten čovik koji pošteno zarađuje svoj kruv od svoga rada. A da je vridan i veseljak dokazuje i činjenica da se posle kiridžijanja bavi svirkom , ja bi rekau muzičkom umjetnošću što potvrđuje njegovu široku ljudsku dušu da svojom svirkom razgali i druge ljudske duše, i mene koji put razgalio, a nije puno koštalo, zato nek je živ i zdrav , taki ko on triba nam puno .

 2. Gornjak kaže:

  Josipe fala Vam lipo na podrški. sa Tomom i bratom Perom mu,maltene sam odraso. Vridni i pošteni. Nego kad volite svirku. Sad će devetnajsti i Sveti Joso triba opravit malo kake svirke. Vama imendan a meni rođendan 🙂

 3. Mister No kaže:

  Profesionalac !

 4. damir kaže:

  gornjak ti si iz gornjeg dikanovca?i ja sam tamo odraso

 5. Ivica Kopunovic kaže:

  moj komso … 🙂 kaze meni Tomas kad sam par puta iso sa njim u kirijanje”vidis Ivo kako nam je lipo malo radimo, puno se vozamo ,lipa priroda, pa lipo ne smis bit bolestan ,jel da ? ” i onda taj Tomin osmeh pun dobrote i skromnosti …zivio mi Tome 105 pa opet !!! 🙂 a valjda ce bit i kake svirke da ogulimo koga do licne karte !!! 🙂

 6. bajic jelena kaže:

  To je moj brat od rodjena dobar vredan sta drugo reci.

OSTAVITE KOMENTAR