Toplana će da koristi biomasu

U Subotici je potpisan sporazum o donaciji Nemačke razvojne banke Gradu za izradu studije izvodljivosti za izgradnju kombinovanog postrojenja za grejanje na biomasu. Donacija je vredna 230.000 evra i tom prilikom je gradonačelnik izjavio da je grad u poslednjih nekoliko godina najviše uložio u rekonstrukciju i razvoj mreže daljinskog grejanja.

 

Studija treba da pokaže koliko je isplativa gradnja postrojenja na biomasu.

 

Dr Jurgen Velšof, direktor kancelarije Nemačke razvojne banke u Beogradu, je naglasio da su potencijali iskorišćenja biomase u Srbiji, Vojvodini i Subotici veoma veliki i zbog toga je Nemačka vlada donela odluku da podrži realizaciju ovakvih projekata preko  Razvojne banke.

 

U Subotičkoj toplani objašnjavaju da studija treba i da definiše veličinu i kapacitet postrojenja koja se ovde mogu izgraditi.

 

U planu je izgradnja postrojenja koje bi  korišćenjem biomase proizvodilo i električnu i toplotnu energiju, električne snage 5 megavata i toplotne snage do 14 megavata. Vrednost izgradnje postrojenja bi se kretala između 17 i 20 miliona evra.

 

Subotica je bogata biomasom, u koju spadaju ostaci drveta, piljevina, slama, trska, ostaci kukuruza, soje.KOMENTARI

  1. Milica kaže:

    Bravo!

  2. igor kaže:

    ma ni grancica nije osralona kraju balzakove pod sumom. a u stanu mi je naj jeftinije grejat na ta pec.ali monopolisti mi nedaju da se odvojim od njih a sad ce na bio masu. cak bi da moze i nertikalu izbacio iz soba. kao kolubara za bg toplane sto su preko prosrednika kupovali ugalj ni nasa toplana nije bolja. njihove eskurzije sa tim investicijama koje nisu nisu namestene o naj povoljnije su mi moramo da im placamo. e da je pravna drzava pa u park i u potinjak zatrpaj i gotovo. i u neoznacenu grobnicu

  3. igor kaže:

    jedino zanimljivo da posle tih inveticija sve je dovedeno u prvobitno stanje pa cak i kvalitetnije.vidi se da nisu suboticka preduzeca izvele te radove.

OSTAVITE KOMENTAR