Toplana da odgovori čije greške plaćamo računima za grejanje

Svedoci smo, da građani Subotice dobijaju račune za daljinsko grejanje uvećane za 30-60 procenata, te su mnogi sugrađani bili prinuđeni da ulože žalbe, a došlo je i do sudskih sporova i obraćanja zaštitniku građana, gradonačelniku i raznim veštacima. Direktor Toplane opravdava ovakve račune jednoznačnim obračunom plaćanja, za koje je pre dve godine tvrdio da će pojeftiniti grejanje. Dodatno obrazlaže visoke račune energetskom neefikasnošću objekata koji su i ranije bili jednako energetski neefikasni i neracionalnim ponašanjem građana.

Pre nešto više od dve godine to isto rukovodstvo je podnelo zahtev za povećanje cena za isporuku toplotne energije, ali im to od strane grada nije odobreno. Potrošači se svojevoljno isključuju sa daljinskog sistema grejanja i Toplana prihoduje sve manje i sigurno je u finansijskom problemu. Takođe Toplana ima velike gubitke prilikom isporuke toplotne energije u pojedinim objektima za koje je sama kriva i građani ne treba da plaćaju njene propuste u radu. Kalorimetri, koji su promovisani kao još jedna mogućnost da se na grejanju uštedi, su prevara i računi ostaju visoki i kad zavrnemo grejanje u nekim delovima stana, pa čak i u celom stanu. Kalorimetre u samim stanovima niko ne očitava. Oni očigledno ne služe da građani plate koliko su potrošili, kao što je građanima obećano kad se vršila promocija njihovog uvođenja.

 

Kada uzmemo u obzir sve ove činjenice, nestručno rukovodstvo na čelu sa gospodinom direktorom je poseglo za nerezonskim povećanjem januarskih računa na štetu građana, kako bi nadoknadili gubitke.

 

Tražimo od gospodina Ilije Maravića predsednika Skupštine grada da zakaže sednicu lokalnog parlamenta i na dnevni red stavi smenu sadašnjeg rukovodstva. Na čelo Toplane mora doći profesionalni kadar, a ne partijski. Pokret Dosta je bilo se zalaže za ukidanje partijskog zapošljavanja i javne konkurse kojima bi se birali direktori javnih preduzeća. Konkursi treba da se zasnivaju na kriterijumima što prilagođenijim potrebama posla i moraju biti bazirani na jasnoj sistematizaciji radnih mesta. Pokret insistira da se uvede odgovornost u rad javnih službenika i da se mere njihovi učinci, kao i da odgovaraju za svoje propuste.

 

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović”

Odbor u Subotici

 KOMENTARI

 1. Subotica najvece selo kaže:

  Treba uraditi racionalizaciju u Toplani I otpustiti bar 50 zaposlenih. I onda nece biti potrebe za kradjom.

 2. rax kaže:

  bravo za pokret, napokon neko da kaze nesto konkretno i da nazove sve imenom!

 3. JAPAJA kaže:

  Poštovani građani.
  Obzirom da je nezadovoljstvo ogromno a gospoda izbegavaju da se suoče sa gradjanima direktno već pokvareno i drsko poturaju svoje radnike da se objašnjavaju sa građanima , obaveštavam vas sve zainteresovane da će se dana 02.03.2016 sa početkom u 19 časova u prostorijama MZ „Prozivka“ održati sastanak svih zainteresovanih i rukovodstva Toplane. Ukoliko budemo ćutali onda to neće biti sastanak već monolog najvećih lopova ovog grada.
  Još nešto. Videli ste kako je „uspešno“ jedna stranka , koja je taj zanat dooobrooo ispekla organizoala proteste „novinari ne kleče“. Svi novinari su ko ovčice poslušno dolazile pa čak i posle smenjivanja ministra. Sada ti isti nisu voljni da organizuju protest „gradjani Subotice ne kleče pred Toplanom“ jer se zna čiji je kadar direktor ( SPS ) a i njegovo pomoćnik ( DS ). Izađimo u što većem broju, tražimo da se uvede prinudna uprava , da se svi mafijaši udalje iz rukovodstva , da se Toplani zabrane reprezentacije, prevaljivanje nenaplaćenih računa na druge građane , na mafijaško ucenjivanje kod zahteva za isključenje sa pljačkaške mreže, na donacije , sponzorstva i druga arčenja novca. To su naše pare i naše preduzeće i zato ne dozvolimo da se grupa kriminalaca grada ponašaju bahato i nekažnjeno. Ako su građani Niša uspeli da razulareo pljačkaško rukovodstvo svoje toplane razjure i postave novo rukovodstvo onda ne dozvolimo da nas Dervo i kompanija ismejavaju i računaju na kako kažu “ tunjave Lale nersposobne za bilo šta“.

 4. marica kaže:

  Ja sam zvala Toplanu da pitam koja je procedura i cena isključenja i dotični Tibor Kukli me je ubeđivao da je Toplana najbolja i da je potrebna izolacija kuce pa ce računi biti manji. Bez komentara! Insistirala sam da mi konkretno odgovori na postavljeno pitanje a da mi saveti nisu potrebni. Rekao je da zavisi od Elaborata. I da Elaborat kosta 60.000 din. Onda sam zvala firmu koja radi Elaborate i rekli su mi da Elaborat košta 6.000 dinara! I ovo cu ostaviti bez komentara.

 5. Tamara kaže:

  Poštovana Marice,
  ukoliko želite da se odjavite sa Toplane, morate da sačekate kraj grejne sezone i da platite 16 000 din isključenje. I onda se naravno, svima više isplati da samo zavrnu radijatore i da plate mesečno po 100 din ili u zavisnosti od kvadrature stana.

 6. Mister No kaže:

  Molim lepo nekog ko smatra da mu je racun nerealno velik da napise koliko treba da plati na odredenu kvadraturu . Nisam bot ili placenik drzavnog preduzeca, verujte mi . Ceo svoj zivot sam proveo u kuci i grejao se na ugalj i drva . Voleo bih da uporedim moje troskove grejanja sa troskovima onih koji misle da do osteceni , to je sve . Secam se da je mama mog druga sa Prozivke vecito drzala otvoren prozor zimi u ona sretnija vremena , racun za grejanje im je bio smesan u odnosu na nas racun .

 7. PTDL kaže:

  Poštovani građani Subotice !
  Obraćam Vam se da ukažem kako je „Toplana“ povećala cenu grejanja uz tvrdnju da se cena nije promenila od one koja je bila u februaru 2013. godine i plaćala se iz dva dela..Kada je prvi puta uvedeno plaćanje iz dva dela to je bilo na početku grejne sezone tada je gosp. Rikić tadašnji direktor Toplane objasnijio na primeru stana od 60 m2 da je to isto kao i jednodelno plaćanje sa većom cenom kWh. To znači da sa plaćanjem grejanja samo 6 meseci sa većom cenom kWh od 8,10 dinara je približno isto kao plaćanje iz dva dela uz plaćanje 12 meseci fiksnog dela 27,32 dinara po kvadratnom metru i varijabilnog dela od 4,79 dinara po kilovatčasu energije tokom grejne sezone. To je uglavnom bilo tačno.
  Međutim promenom direktora i dolaskom direktora Ahmetovića vraćeno je jednodelno plaćanje sa mogućnošću plaćanja 60% u zimskom periodu i 40 % u letnjem.Međutim nakon 5 meseci plaćanja grejanja po višoj jednodelnoj ceni grejanja u ovoj sezoni dolazi do odluke grada usred grejne sezone da se vrati dvodelno plaćanje.E to znači da će sledećih 3 meseca kako je direktor Ahmetović izjavio računi za grejanje biti manji ali je zaboravio da kaže da će građani celo leto morati plaćati fiksni deo koji je na primer za stan od 60 m2 1639 dinara.Pa ako su se odlučili da plaćaju zimi 60 % a leti 40% to znači da će plaćati još dodatno svakog letnjeg meseca još 1639 dinara.Praktično poprilično dodatno opterećenje od 4 puta 1639 dinara koje da je zadržano jednodelno plaćanja do početka nove grejne sezone ne bismo plaćali. Da je ova promena nastupila na početku grejne sezone ne bi bilo tako ali sa veštom manipulacijom građana je građanima povećana cena grejanja za 4000 -10000 dinara.Da je dvodelni način plaćanja uveden na početku grejne sezone onda bi svi računi od oktobra do januara bili manji za 1000-3000 dinara uz obavezno plaćanje fiksnog dela tokom leta.OVAKO OSTAJE GORAK UKUS DA SU NAS OPET PREVARILI I POVEĆALI MANIPULACIJOM CENU GREJANJA. MI SMO NAVIKLI DA TO SVE MIRNO PRIHVATAMO I PITAM SE ZAŠTO.

 8. Silvia kaže:

  Mislim da bi Toplana trebala da potpiše Ugovor sa svim korisnicima njihovih usluga sa tačno naznačenom cenom ,da li po kWh ili po m2,da se cena tokom sezone ne menja i da se građani opredele na plaćanje od 6 ili 12 meseci bez ikakvog fiksnog dela!

 9. svetlana kaže:

  postovani toplana je nista vise sem lopovluka odrali bi vam kozu ja sam se odjavila sa toplane zavrnula radijatore platila elaborat 6000,oo din skidanje radijatora ispustanje vode a za januar mi je stigao racun od 6100 din zato sto mi komsija greje zid ahahhahahahah koje gluposti odbili su mi zalbu jer su navodni indzinjeri tamo doneli odluku da bez obzira sto nemam ni jedno grejno telo u stanu moram placati 45,9 posto naravno u stanu je jedva 10 stepeni nazalost zasticeni su kao beli medvedi nemoze im se nista ali se nadam da ce se nesto promeniti nigde se u svetu neplaca ovoliko za grejanje tj nigde se u svetu neodvaja jedna plata za racune dovode nas do prosjackog stapa nije ni cudo da se ljudi pakuju i odlaze iz drzave jer njom rukovode LOPOVI.

 10. svetlana kaže:

  MOJA JE MAJKA PREMINULA PROSLE GODINE STAN JE NASLEDILA SESTRA ODJAVILA GREJANJE PLATILA ELABORAT 6000,00 DIN ISPUSTANJE VODE 2500,00 DIN SKIDANJE RADIJATORA PO 1000,00 DIN I SADA JE DOSAO RACUN OD TOPLANE U IZNOSU OD 6100,00 DIN A NEMAMO NI JEDNO GREJNO TELO U STANU PLACAMO ZIDOVE KOJE MI NAVODNO GREJU KOMSIJE SMESNO PRESMESNO KOLIKO IMAJU POTREBU DA KRADU NAROD INDZINJER JE DONEO ODLUKU DA SMO U OBAVEZI DA PLACAMO 45,9 POSTO UZAS…….. SRAMOTA……..NIGDE SE U SVETU NEPLACAJU OVAKVE CIFRE SAMO KOD NAS NAZALOST DRZAVOM NAM UPRAVLJAJU NIKO DRUGI SEM SAMI LOPOVI….NIJE NI CUDO DA SE SVI PAKUJU I ODLAZE ODAVDE

 11. Marina kaže:

  koliko se plaća iskljucenje sa toplane’? Elaborat 6000 din i šta još? Da li neko ima neku informaciju… U pitanju je privatna kuća. Toplana kaže da ću platiti 50-60000 din plus elaborat… Strašno. Hvala

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: